Pátek, 19. dubna 2024

Elektřina je v Bhútanu ještě stále relativní vzácností

1.1. Oficiální název státu

Česky: Bhútánské království

Anglicky: Kingdom of Bhutan

Bhutánsky: Druk Gyalkhap (zkráceně Druk Yul)

Svou zemi Bhútánci neformálně nazývají svou zemi Druk-jul, "Země hřmícího draka".

1.2. Rozloha

Celková rozloha: 38 394 km^2

Rozloha bez vodních toků: 38 394 km^2

Délka pobřeží: 0 km

zpět na začátek

1.3. Počet obyvatel, hustota na km^2, podíl ekonomicky činného obyvatelstva

Rok

Počet obyv.

Hustota (obyv./ 1 km2)

2011

738 267

18,2

Elektřina je v Bhútanu ještě stále relativní vzácností

Přístup k elektřině má pouze 61 % obyvatelstva, do r. 2013 má vláda v plánu dokončit proces elektrifikace domácností. Radiové vysílání bylo v Bhútánu zahájeno v roce 1973. Televize stejně jako první internetové služby byla zavedena teprve v roce 1999 kvůli tradiční bhútánské izolacionistické politice z obav, že vnější vliv by mohl podkopat základy absolutistické monarchie a tradice. Státní Bhútánská vysílací služba (BBS) zahájila své vysílání jako součást oslav 50. narozenin krále Wangčhuka. Bhútán posiluje svoje energetické propojení s Indií a buduje přenosové sítě pro dopravu el. energie do této země.

Telefonní sítě s pevnou linkou jsou využívány hlavně ve městech. Od roku 2003 má Bhútán zavedeny také mobilní sítě, dostupnost a pokrytí signálem se každoročně zvětšuje. Množství majitelů mobilních telefonů se odhaduje na 400 tis. V Bhútánu vysílá státní televize s několika programy, díky kabelové televizi jsou dostupné téměř veškeré programy na světě. Kolem 100 tis. obyv. má možnost užívat internet.

Bhútán nedisponuje vlastními zdroji ropy ani zemního plynu, a proto je závislý na dovozu těchto surovin. Štěstí Bhútánu spočívá v tom, že bhútánské řeky pramení v himálajských ledovcích ve výškách kolem 5 tis. metrů a disponují díky prudké síle velkými kapacitami vodní energie. Hydroelektrárny produkují plných 99 % elektřiny vyrobené v Bhútánu, což tvoří 45 % příjmů země. Země momentálně produkuje 1500 MW elektřiny, z čehož 80 % exportuje do Indie, čímž země splácí Indii vložený kapitál. V průběhu příštích 10 let Bhútánci a jejich indičtí investoři plánují produkci zvýšit na 10 tis. MW. Výkonnost produkce hydroelektřiny však závisí na ročních obdobích, kdy průtok vody je obrovský v době monzunů, zatímco v zimě spadá na minima. Bhútán se z tohoto důvodu obává negativních důsledků klimatických změn. V zemi není žádná jaderná elektrárna.

Do budoucna bude Bhútán čím dál více budovat alternativní zdroje elektrické energie, neboť si v období klimatických změn uvědomuje svoji závislost na hydroenergetice (nabízí se např. biomasa).

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů