Čtvrtek, 28. března 2024

Rumunsko dává Chevronu zelenou k průzkumu břidlicového plynu

Rumunsko dává Chevronu zelenou k průzkumu břidlicového plynu

Rumunsko ukončilo loni vydané moratorium na průzkum ložisek břidlicového plynu a vydalo americkému ropnému koncernu Chevron povolení zahájit průzkum na východě země. Napsala to agentura AFP. Rumunsko se tak stává další zemí Evropy, která se připravuje využít rozsáhlých nových zdrojů plynu po vzoru USA, kde "břidlicová revoluce" v minulých letech od základů přeměnila americký energetický trh.

Levicová vláda, kterou vede premiér Victor Ponta, po svém nástupu loni v květnu pozastavila všechny projekty na těžbu plynu z břidlic do doby, než budou v rámci Evropské unie zavedeny jednotné ekologické a bezpečnostní standardy. Podobně to tehdy udělala Česká republika. Podle nedávné studie zveřejněné Evropskou komisí však není prozatím k těžbě břidlicového plynu nutná žádná specifická evropská legislativa, napsal dnes web EurActiv.

Podle AFP rumunské moratorium vypršelo v prosinci a Ponta minulý týden prohlásil, že k břidlicovému plynu je nutné přistupovat "seriózně a pozitivně". Proti získávání plynu z břidlic pomocí technologie frakování z hlubokých horninových formací protestovali ekologičtí aktivisté a místní lidé, kteří se pod jejich vlivem obávají znečištění podzemních vod.

Chevron musí před zahájením prací získat ještě příslušná stavební povolení. "Chevron spolupracuje s rumunskou vládou na tom, aby dostal všechna povolení k činnosti v koncesovaných oblastech," uvedla firma.
"Vydali jsme jim doklady, protože to po nás vyžaduje legislativa," řekl šéf zastupitelstva okresu Vaslui Dumitru Buzatu. "Lidé musí pečlivě vážit výhody a nevýhody," dodal politik, který se ještě loni na jaře přidal k protestům a skandování "Chevrone, jdi domů".

Předešlá rumunská vláda udělila Chevronu tři licence k vrtům, průzkumu a těžbě břidlicového plynu na třech místech černomořského pobřeží a také v blízkosti Barladu na východě země. Chevron chce v případě zjištění významného množství zásob investovat do těžby desítky milionů dolarů.

Odborníci odhadují, že Transylvánská pánev ukrývá 150 miliard kubických metrů plynu a spolu s územím vně Karpatského hřebenu jsou tyto zásoby dvojnásobné. Zpráva amerického Úřadu pro energetické informace EIA odhaduje zásoby břidlicového plynu v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku na 538 miliard kubíků.

V lednu učinila první krok k využívání břidlicového plynu také Ukrajina, jejíž zástupci podepsali minulý týden v rámci Světového ekonomického fóra v Davosu s firmou Royal Dutch Shell dohodu o těžbě plynu z břidlic, největší takový kontrakt v Evropě. Podle amerického Úřadu pro energetické informace má Ukrajina třetí největší rezervy břidlicového plynu v Evropě v rozsahu kolem 1,2 bilionu metrů krychlových.

Donedávna podporovalo rozvoj břidlicového plynu v Evropě jen Polsko, loni se ale k němu připojila Litva a Británie. Moratorium na průzkum břidlic zavedly Francie a Bulharsko, i zde se však odpor láme. Ve francouzské vládě se debatuje o zrušení nebo zmírnění předloňského moratoria na frakování a takový krok prosazuje zejména ministr reindustrializace Arnaud Montebourg.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů