Sobota, 20. dubna 2024

ŠKOLÁCI ÚSPĚŠNĚ ZMAPOVALI ČERNÉ SKLÁDKY

Do soutěže se nakonec aktivně zapojilo 75 škol a dohromady se jim podařilo nahlásit 121 nových černých skládek!

ŠKOLÁCI ÚSPĚŠNĚ ZMAPOVALI ČERNÉ SKLÁDKY

Program RECYKLOHRANÍ je určen všem MŠ, ZŠ i SŠ v České republice, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace. Recyklohraní rozvíjí vztah dětí k životnímu prostředí formou tematických her, praktických činností, kvízů a menších projektů, ale také přímou účastí dětí na sběru použitých baterií a vysloužilého drobného elektrozařízení. Za plnění úkolů a sběr získávají školy body, které si pak mohou ve speciálním internetovém katalogu na www.recyklohrani.cz vyměnit za různé odměny, charakteru výtvarných či sportovních potřeb, her, školních pomůcek, nebo také vstupenek do divadel, kin a zoo.

Úkol mapování černých skládek probíhal od 12.11.2012 do 4.1.2013 a žáci zde měli vyhledat černé skládky ve svém okolí a následně je nahlásit pomocí mobilní aplikace pro chytrý mobil nebo černou skládku vyfotit a nahlásit ji pomocí webového formuláře na webových stránkách www.ZmapujTo.cz.

Do soutěže se nakonec aktivně zapojilo 75 škol a dohromady se jim podařilo nahlásit 121 nových černých skládek!

školáciwww.ZmapujTo.cz je ambiciózní ekologický projekt, jehož cílem je boj proti nelegálním skládkám odpadu v České republice. Je určen všem, jimž se nelíbí černé skládky v našich městech, vesnicích, v přírodě a především s tím chtějí něco udělat. Uživatel chytrého telefonu dokáže skládku nahlásit jednoduše a rychle díky mobilním aplikacím, případně může skládku nahlásit pomocí interaktivního webového formuláře. Úkolem www.ZmapujTo.cz je přispět k řešení problému nelegálních skládek v České republice zpřístupněním moderní, efektivní a široce rozšířené platformy pro jejich monitoring. Nově přibyla možnost hlásit i přeplněné kontejnery a upozornit tak obec na to, aby je vyvezla. Součástí www.ZmapujTo.cz je i zdarma administrace pro města a obce, díky které mají přehled o tom, kde se skládky a přeplněné kontejnery nachází a mají tak možnost tato hlášení spravovat (např. přidávat informace o tom, že obec skládku uklidí, že ji obec již uklidila, kolik uklizení stálo apod.).

Díky projektu www.ZmapujTo.cz a iniciativě stovek uživatelů se již podařilo za necelý půlrok, kdy projekt běží, nahlásit v celé České republice úctyhodných 500 černých skládek.

Zájemce o problematiku černých skládek zveme na specializovaný seminář "Jak na černé skládky", který proběhne v rámci doprovodného programu na veletrhu ENVIBRNO který se koná ve dnech 23.-26.4. 2013.

Kontakty:
EnviWeb s.r.o.
RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.
Březová 6
637 00, Brno

+420 777 176 674
miroslav.kubasek@enviweb.cz
www.ZmapujTo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů