Pátek, 29. března 2024

Návrh nařízení vlády o nízkoemisních zónách jde do vlády

Návrh nařízení vlády o nízkoemisních zónách jde do vlády

Ministr životního prostředí předloží vládě návrh nařízení vlády, kterým se stanoví pravidla pro nízkoemisní zóny. Při tvorbě nařízení vlády se Česká republika inspirovala v Německu, ve kterém nízkoemisní zóny využívají města od března roku 2007. Navrhovaná úprava má za cíl ulehčit městům s velkým objemem dopravy. Plakety, které značí emisní kategorii daného vozidla, jsou tři. Pro vozidla v první kategorii plaketa nebude potřeba. Cena emisní plakety je stanovena na 80 Kč. Emisní plakety pro vozidla budou podobné dálničním známkám a jejich distribuci zajistí obce s rozšířenou působností a Státní fond životního prostředí.

Emisní plakety se liší barvou - pro emisní skupinu 2 přísluší barva červená, pro třetí skupinu pak žlutá a vozidla v emisní skupině 4 budou označeny plaketou zelené barvy.

Důležitým prvkem, který Česká republika při tvorbě nařízení zvažovala, byla vzájemná uznatelnost německých a českých nálepek. Ministerstvo životního prostředí nyní s německou stranou o tomto uznávání vede jednání, jako další krok pak plánuje vést debatu na úrovni Evropské unie o vzájemné uznatelnosti těchto zón.

Navrhovaná úprava má pomoci hlavně obcím, přes které denně projíždí tisíce aut a jsou tak zatíženy velkým znečištěním prostředí. "Díky zavedení nízkoemisních zón v obcích se sníží prašnost, množství výfukových zplodin i hluk. Pro místa, kdy obcí denně projíždí kamiony místo toho, aby volily objízdnou trasu, je zavedení nízkoemisních zón optimální řešení," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Materiál k návrhu nařízení vlády byl zaslán do vlády v září roku 2012. Následně pak prošel mezirezortním připomínkovým řízením. Oproti návrhu, který byl předložen do mezirezortního připomínkového řízení, bylo z nařízení vlády vyjmuto zvýhodnění filtrů pevných částic při přidělování emisní plakety. K tomuto kroku přistoupilo Ministerstvo životního prostředí na základě výsledků jednání se zástupci německého ministerstva o vzájemném uznávání českých a německých plaket. "Český systém schvalování filtrů pevných částic je v určitých bodech benevolentnější než systém německý a tato rozdílnost by mohla významně ohrozit další vyjednávání o vzájemném uznávání emisních plaket s německou vládou i jednotlivými spolkovými zeměmi, proto jsme přistoupili k této změně, říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů