Čtvrtek, 28. března 2024

Nečas chce tlumit vliv fotovoltaické elektřiny na celkové ceny

Nečas chce tlumit vliv fotovoltaické elektřiny na celkové ceny

Premiér Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Nečas to dnes řekl novinářům v reakci na podezření ERÚ, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny.

Věc pokládá Nečas za velmi důležitou a závažnou. Připomněl také, že jeho vláda byla první, která proti trendu dotované elektrovoltaiky v roce 2010 zasáhla. "Je trestuhodné, že se nezasáhlo do té doby," řekl předseda vlády.
Vnitřní audit ERÚ, jehož výsledky zveřejnila v pondělí předsedkyně úřadu Alena Vitásková, vyplynulo, že ceny byly stanovovány nad rámec zákona v letech 2005 až 2011. Nechtěla spekulovat o tom, zda je odpovědný jednotlivec či skupina lidí. Úřad podal státnímu zastupitelství podnět k vyšetřování neznámého pachatele.

Bývalý předseda ERÚ Josef Fiřt se v médiích hájil tím, že on i bývalé vedení úřadu vydávali cenové rozhodnutí na "základě perfektních rozborů a na základě platné legislativy".

"Myslím si, že teď začíná docházet významné části i novinářské veřejnosti to, proč podle mého hlubokého přesvědčení byly správné některé personální změny, které na ERÚ proběhly před rokem a půl," poznamenal dnes předseda vlády.

Zdůraznil, že celá situace je v tuto chvíli především věcí orgánů činných v trestním řízení. "Za druhé chci zdůraznit, že ERÚ je na vládě nezávislý, nicméně my tuto věc budeme řešit s panem ministrem průmyslu a obchodu, s paní předsedkyní ERÚ a panem ministrem financí," prohlásil Nečas.

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je velmi důležité se ze situace do budoucna poučit, a to "jak z hlediska financování obnovitelných zdrojů, tak i z hlediska tvorby cen v regulačních úřadech."

Aliance pro energetickou soběstačnost dnes kritizovala ERÚ za to, že nezveřejnil detailní výsledky auditu. "Energetický regulační úřad musí zveřejnit své výpočty, aby se ukázalo, jakým způsobem pracuje se všemi parametry i v následujících letech provozu solárních elektráren. Není možné, aby předsedkyně nezávislého regulátora vydala prohlášení a pak úřad držel bobříka mlčení," sdělil ČTK mluvčí aliance Martin Sedlák.

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje nad 100 kilowattů z 12.150 korun na 5500 korun za megawatthodinu, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů