Čtvrtek, 28. března 2024

Kladno chce jednat s krajem o zlepšení ovzduší

Kladno chce jednat s krajem o zlepšení ovzduší

Kladno chce začít jednat se Středočeským krajem o omezení nákladní dopravy a dotacích na výměnu kotlů pro městské části, které jsou zatíženy smogem. Jde zejména o čtvrť Švermov, která se dlouhodobě potýká se zvýšenými limity škodlivin v ovzduší. Radnice si od toho slibuje zlepšení ovzduší. Novinářům to dnes řekl primátor Dan Jiránek (ODS).

Ve Švermově přes rok platí omezení vjezdu kamionů těžších než 12 tun do Velvarské ulice. Aby se situace dál zlepšovala, chce město podle Jiránka jednat o tom, aby podobné omezení platilo v ulici 28. října, která patří kraji. "Chceme úplně vyloučit kamionovou a nákladní dopravu, protože tím trpí objekty, komunikace a není tam důvod, aby po takových silničkách měla jezdit polsko-německá tranzitní doprava," prohlásil Jiránek.

Další jednání by se podle něj měla týkat dotací na výměnu kotlů na tuhá paliva, která funguje ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí v Moravskoslezském kraji a měl by se o jejich zavedení pokusit i středočeský region. Lokální vytápění je podle něj hlavním znečišťovatelem ovzduší ve Švermově. Dotace by pak měly směřovat do všech krajských částí se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Město chtělo z této čtvrti udělat také takzvanou nízkoemisní, kam by v případě zhoršených rozptylových podmínek nesměla žádná auta s výjimkou dopravní obsluhy. Toto opatření však podle Jiránka ještě musí počkat na schválení prováděcích zákonů.

Znečištěné ovzduší bylo jedním z témat posledního městského zastupitelstva a bude se o něm mluvit i na příštím jednání, protože Jiránek podstoupí interpelaci zastupitelů TOP 09. Dnes novinářům v této souvislosti řekl, že před deseti lety byly limity pro smog ve Švermově překročeny kolem 130 dní ročně a maximum bylo 160 dní. V posledních letech podle něj znečištění kleslo na 80 až 90 dní ročně. V největším středočeském městě jsou podobné problémy také v centru, kde se však ovzduší za poslední dobu zlepšilo zhruba o třetinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů