Čtvrtek, 18. dubna 2024

O výstavbě geotermální elektrárny v Semilech rozhodne referendum

O výstavbě geotermální elektrárny v Semilech rozhodne referendum

O plánované výstavbě geotermální elektrárny v Semilech budou lidé rozhodovat v referendu. Zastupitelstvo rozhodlo, že se uskuteční už 22. března, řekla dnes ČTK semilská místostarostka Lena Mlejnková. Lidé budou odpovídat na otázku: Jste pro výstavbu geotermální elektrárny s přidruženou výrobou tepla v Semilech?

Ke stavbě elektrárny se obyvatelé města mohli vyjádřit už při druhém kole prezidentských voleb, kdy radnice do všech volebních místností připravila podpisové archy k petici proti výstavbě elektrárny. "Projekt už pět let připravujeme, chtěli jsme ale vědět, jak se k němu staví obyvatelé města," řekla Mlejnková. Petici proti výstavbě podepsalo 1567 lidí, což je přes 22 procent oprávněných voličů. Kdyby se proti byla vyslovila více než polovina z 4253 zúčastněných voličů, město by už referendum nevypisovalo, ale projekt by rovnou zastavilo.

Spolu s referendem projednávali v pondělí zastupitelé také prodej pozemku v blízkosti sídliště vrty, kde by měl investor vybudovat geotermální vrty. "Prodej jsme zatím pozastavili, stejně jako jednání o smlouvě s investorem. Chceme počkat na výsledek referenda," řekla Mlejnková. Referendum se podle ní uskuteční v pátek 22. března od 10:00 do 22:00. "Myslím, že pro řadu lidí je referendum přijatelnější než petice, nikam se nemusí podepisovat, svůj názor vyjádří prostým zatržením ANO nebo NE na lístku a jeho vhozením do urny," poznamenala místostarostka.

Projekt geotermální elektrárny připravuje semilská radnice už pět let. V územím plánu počítá s pozemkem pro geotermální vrty v blízkosti sídliště Řeky. Nechala už ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zpracovat geofyzikální průzkum. "Příprava projektu už nás stála zhruba milion korun," řekl již dříve ČTK starosta Jan Farský. Radnice začala v roce 2009 hledat investora, nejdál dospěla jednání s firmou Entergeo, kde je smlouva před podpisem. Město by mělo ročně od investora dostávat kolem šesti milionů korun z tržeb za elektřinu, které použije na svůj rozvoj.

Entergeo zkoumá podmínky pro vznik elektráren nejen v Semilech, ale také u nedalekého Benešova a Tanvaldu. V Semilech chce lidem nabídnout levnější teplo. Elektrárna má vyrůst v těsné blízkosti sídliště, i to je důvod, proč se záměr řadě lidí nelíbí. Bojí se nedostatečně odzkoušené technologie, hluku a vibrací při hloubení pět kilometrů hlubokých vrtů, ale hlavně následných otřesů. Podobný projekt ve švýcarské Bazileji vyvolal před lety sérii otřesů od 2,9 do 3,4 stupně Richterovy škály a způsobil škody v přepočtu za 170 milionů korun. Investor ho pak zastavil.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů