Pátek, 19. dubna 2024

Vodohospodáři chtějí do dvou let zkvalitnit vodu přehrady Vranov

Vodohospodáři chtějí do dvou let zkvalitnit vodu přehrady Vranov

Do dvou let chtějí vodohospodáři zkvalitnit vodu ve Vranovské přehradě na Znojemsku. Státní podnik Povodí Moravy by chtěl s Jihomoravským krajem investovat na tyto účely asi 30 milionů korun. Opatření se budou týkat i přítoků do nádrže ze sousedních Dolních Rakous. ČTK to dnes řekl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Vranovská přehrada má problém se sinicemi ve své západní části, pod hradem Bítov. "Východní část, tedy vranovská pláž, má dlouhodobě kvalitní vodu ke koupání. Bohužel situace u Bítova je zcela jiná a turisty odrazuje od návštěvy našeho regionu," řekl dnes ČTK starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Vodohospodáři budou situaci u Bítova podrobně monitorovat. Počítají s tím, že by se na přítocích vysadil rákos a orobinec, které mají schopnost zachytit nečistoty ve vodách přitékajících do nádrže. Navíc napomáhají k jejich přirozené likvidaci.

Patrně se kromě sběru sinic a nečistot plovoucích po hladině zapojí do projektu i tzv. aerační věže. Používají se s úspěchem na Brněnské přehradě, dříve značně zamořené sinicemi. Věže jsou upevněny na dně, vodu promíchávají a provzdušňují.

Sinice lze likvidovat také vsypáváním síranu železitého do vody. Opět jde o postup, který se osvědčil na Brněnské přehradě, doplnil Světlík. Hlavním úkolem bude zkvalitnit vodu v Želetavce a také na tocích přitékajících na Moravu z Dolních Rakous.

Vranovsko turistům nabízí nejen přehradu nabízející koupání a plavbu na výletních lodích, ale také Národní park Podyjí a četné památky, k nimž patří zejména barokní zámek ve Vranově a hrad Bítov.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů