Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologičtí sedláci představí na mezinárodním veletrhu s biopotravinami své chuťovky

Ekologičtí sedláci představí  na mezinárodním veletrhu s biopotravinami své chuťovky

Speciality podle originálních receptur představí čeští ekologičtí sedláci mezinárodnímu publiku v Norimberku v polovině února. Expozici Ministerstva zemědělství ČR a významných producentů biopotravin na veletrhu BioFach 2013 doplní přehlídka s ochutnávkou práce členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

"PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se nejvýznamnějšího veletrhu s bioprodukty účastní pravidelně od roku 1998. Každoročně se pod hlavičkou svazu představují výrobky ekologických zemědělců, kteří vyrábí kvalitní a často jedinečné výrobky," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Biopotraviny z tuzemských farem ochutnají také účastníci české party, která se bude konat v den zahájení veletrhu, tedy 13. února 2013, od 16 hodin za účasti náměstka ministra zemědělství České republiky Jiřího Macha.

"V letošním roce přivážíme široký výběr sýrů - jak kravských, tak kozích - z Abretam v Krušných horách, biofarmy Pavla Dobrovolného z Ratibořic u Jaroměřic nad Rokytnou nebo od manželů Hrbkových Hvozdu na Hané. Masné výrobky zastoupí bioklobásy a paštiky Josefa Sklenáře ze Sasova a Bohumila Kusáka z Ostrožské Nové Vsi. K zakousnutí bude čerstvý chléb Josefa Jiráska z Královéhradeckého kraje," vyjmenovala Kateřina Nesrstová.

Nutno dodat, že další pochutiny do Norimberku poputují i z jiných míst České republiky. Například čaje a koření dodá společnost Sonnentor, křížaly Ekofarma U Macků nebo extrakty a sirupy Leonard Taraba. Ovšem nejenom výrobky tuzemských ekologicky hospodařících zemědělců budou na prestižním veletrhu přítomny. Do Norimberku se vypraví hledat inspiraci na čtyři desítky samotných farmářů, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

"BioFach je jedinečná příležitost, kdy jsou na jednom místě koncentrovány rozmanité certifikované výrobky v kvalitě bio. Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců mají tak možnost načerpat řadu nápadů, popřípadě najít vhodné obchodní partnery, a tak svou činnost posunout," uzavřela Kateřina Nesrstová.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o zkvalitnění a rozšíření tuzemské bioprodukce. Účast na veletrhu BioFach 2013 je jednou z cest, jak udržet krok se světovým děním na poli zpracování ekologicky vypěstovaných surovin.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů