Čtvrtek, 28. března 2024

Slon nad zlato

Slon nad zlato

Evropský parlament tento týden schválil své klíčové požadavky pro konferenci o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, která se bude konat v thajském Bangkoku v březnu 2013. Mezi strategické priority se díky pozměňovacímu návrhu europoslance Pavla Poce (ČSSD) zařadí i boj proti trofejnímu lovu.

Pavel Poc v této souvislosti zmiňuje jeden konkrétní případ: "Inspekce životního prostředí České republiky minulý rok zveřejnila alarmující zprávu. Překupnické gangy najímají české občany, aby odjeli do afrických zemí a legálně tam lovili nosorožce. Tento takzvaný lovec si pak jako trofej samozřejmě ponechá roh. Potud je alespoň z právního hlediska vše v pořádku. Nosorožčí roh ale po návratu do ČR putuje k překupníkům a ti se postarají o zbytek - prodají ho na černém trhu. Takové mezinárodní gangy působí i v dalších evropských zemích."

Tyto organizované skupiny zneužívají možnosti dovozu neživých částí ohrožených zvířat, v podobě suvenýrů nebo loveckých trofejí. Stačí vývozní povolení ze země původu a trofej může být bez problémů dovezena do Evropské unie. Další obchodování s trofejí je ale striktně zakázáno. Je dobré si v této souvislosti uvědomit, že kilogram nosorožčího rohu je v současné době na černém trhu dražší než kilogram zlata. Motivace nosorožčí rohy zpeněžit je tak velká, že například muzea musela přijmout zvýšená bezpečnostní opatření, aby uchránila své exponáty před stále častějšími krádežemi.

Popsaný případ ukazuje, že skupiny zaměřené na nelegální obchod se snaží být vždy o krok napřed před mezinárodními dohodami i národními legislativami.

Je tedy potřeba urychleně, účelně a koordinovaně zasáhnout proti trofejnímu lovu, za kterým se může skrývat snaha o nelegální obohacení. Takový lov decimuje populace především afrických zvířat takovou rychlostí, že překračuje jejich možnou schopnost přirozené reprodukce.

"Pokud chceme, aby i děti našich dětí znaly gepardy, lvy a slony odjinud než z knížek, je třeba zasáhnout nyní. Za tři roky už by totiž mohlo být pozdě."

Video: http://www.youtube.com/watch?v=pRaCxtf-gfY

Doplňujicí informace:

Úmluva CITES byla sjednána před 40 lety ve Washingtonu a v současné době je nejrozsáhlejší celosvětovou dohodou o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Má zabránit nadměrnému využívání živočišných a rostlinných druhů ve volné přírodě v rámci mezinárodního obchodu a podepsalo ji 177 zemí, včetně 27 členských států Evropské unie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů