Pátek, 19. dubna 2024

Na šéfku ERÚ se chystá trestní oznámení kvůli údajné manipulaci

Na šéfku ERÚ se chystá trestní oznámení kvůli údajné manipulaci

Na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou se připravuje trestní oznámení, a to za údajnou záměrnou manipulaci s daty. Jde o propočty týkající se zavedení solární daně na elektřinu ze slunečních elektráren. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Aktuální vyjádření vedení Energetického regulačního úřadu se dnes ČTK nepodařilo získat.

Musilová tvrdí, že současný podnět státnímu zastupitelství, který ERÚ podal kvůli údajně nezákonnému stanovování výkupních cen elektřiny na základě auditu, má spíše zakrýt pochybení vznikající pod současným vedením úřadu. "My tady chceme ukázat, že příkladem těch pochybení je, že ve věci projednávání solární daně ERÚ předložil dva různé výpočty. Každý z těch výpočtů dospěl k jiným závěrům a tyto výpočty byly prokazatelně zmanipulované a chybné. A na základě těchto výpočtů, které ERÚ předložil, tak Ústavní soud rozhodl o legalitě solární daně," prohlásila Musilová.

ČT citovala z podnětu, který ERÚ podal státnímu zastupitelství v Praze. V podnětu se píše o podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a úřední osoby ze strany neznámého pachatele či pachatelů z řad bývalých zaměstnanců ERÚ. Mimo jiné prý nerespektovali zákonem stanovenou podmínku patnáctileté doby investice, kterou prý prováděcím předpisem propočetli na délku 12 let.

Ceny výkupu elektřiny byly podle ERÚ nadsazené šest let od roku 2005 do roku 2011. Například v roce 2006 se vykupovala elektřina za 13.200 Kč za MWh, ale podle zákona by mělo jít jen o 10.350 Kč. Současné vedení úřadu vypočetlo, že celkový neoprávněný majetkový prospěch je 162 miliard korun.

Asociace podle Musilové považuje za zásadní, že neměla možnost vidět podklady, na jejichž základě byl audit zpracován a na jejichž základě došel ERÚ k uvedeným závěrům o cenách. "Je žádoucí a zásadní, aby paní předsedkyně tato tvrzení doložila a tento audit předložila veřejnosti," tvrdí Musilová. Jinak prý šéfka ERÚ postupuje v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Pavel Šolc v dnešní debatě řekl, že ministerstvo chce zastavit provozní podporu obnovitelných zdrojů prostřednictvím cen elektřiny. Investiční podpora podle něj bude směřovat jen na ty nejúčinnější zdroje, nebo na takové, které mají synergický efekt. "Takže zcela nepochybně budou směřovány na vodní elektrárny, budou směřovány pravděpodobně i na některé větrné elektrárny," řekl. Potvrdil, že ministerstvo hodlá zastavit podporu pro fotovoltaické zdroje i provozní podporu bioplynových zdrojů s výjimkou těch, které například úzce navazují na živočišnou výrobu, nebo třeba bioplyn ze skládkových kalů.

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) tvrdil, že se chystá po "fotovoltaickém tunelu" ještě "jaderný tunel". Vysvětlil to tak, že podle návrhu státní energetické koncepce by měla být provozní podpora obnovitelných zdrojů přenesena na výrobu z jádra. Spotřebitelé by podle něj měli platit v ceně rozdíl mezi tržní cenou a cenou garantovanou provozovateli jaderných elektráren. Jak řekl, nyní je tržní cena 40 eur za megawatthodinu, ale jaderné elektrárny se v Evropě stavějí s plánovanou rentabilitou na cenu 70 eur za MWh, takže rozdíl 30 eur na MWh bude muset doplatit zákazník. Podle něj to bude činit 80 haléřů za kilowatthodinu elektřiny, což je víc než u fotovoltaiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů