Pátek, 29. března 2024

A.S.A. - Služba sběru použitého oblečení

A.S.A. - Služba sběru použitého oblečení

Služba sběru použitého oblečení pomocí speciálních kontejnerů byla zahájena v červenci 2012 na základě úspěšného fungování tohoto modelu v Rakousku, kde .A.S.A. sváží cca 1000 stanovišť s kontejnery na sběr použitého textilu a je tak největším odběratelem této komodity v zemi.

Mezi hlavní přínosy nabízené služby patří snížení množství netříděného tuhého komunálního odpadu, využití textilu pro další používání (nošení) a materiálová a energetická recyklace. Projekt probíhá ve spolupráci se společností ADRA, která za každou vybranou tunu textilu získává finanční příspěvek na financování svých aktivit.

Co všechno se skrývá pod pojmem použitý textil a jaké je jeho další využití

asa_textil_grafAbychom se vyhnuli tomu, že se oblečení po nějakém čase stane jen obyčejným odpadem, můžeme jej sbírat a následně dál využívat. Většina shromážděného použitého oblečení a textilních výrobků může stále plnit svoji původní funkci. Zbylá část, která svou původní funkci již plnit nemůže, je nastříhána na menší kusy a recyklována jako pomůcky pro úklid, nebo je recyklována pro opětovné použití v textilním průmyslu. Sloužit může také jako zdroj energie.

Textilem vhodným k dalšímu využití se rozumí pokrývky těla nejrůznějších podob a z nejrůznějších materiálů (vlna, bavlna, len, kůže, hedvábí, polyamid, polyester, polyetylén, atd.), včetně obuvi, dek a povlečení. Ekonomickou hodnotu staršího kusu textilu určuje jednak jeho využitelnost v rámci původní funkce, tj. jako oblečení, a následně, v menší míře, použitelnost komponent (vláken) při materiálové či energetické recyklaci.

Jak funguje svoz textilu?

Kontejnery pro sběr použitého oblečení jsou speciálně upraveny ke sběru textilu. Charakteristickými místy pro umístění kontejnerů jsou parkoviště velkých nákupních center, hypermarketů a jiná frekventovaná místa v blízkosti obecních institucí či sběrných dvorů.

Co se stane s oblečením shromážděným společností .A.S.A.?

Praxe je prakticky stejná jako u všech ostatních firem a charitativních organizací, provozujících sběr použitého oblečení prostřednictvím systému kontejnerů. Shromážděné věci jsou skladovány až do odvozu v pytlích či kontejnerech umístěných na suchém místě, posléze jsou odváženy ve velkých množstvích v kamionech. Bez předchozí selekce jsou prodány firmě specializované na třídění, selekci a balení použitého oblečení. Nové využití materiálu probíhá již nezávisle na naší společnosti.

Společnost .A.S.A. hradí z peněz získaných z prodeje použitého oblečení náklady spojené se sběrem a přepravou, dále přispívá na charitativní účely. Od roku 2011 spolupracujeme s Diecézní charitou Brno, za tuto dobu se v Jihomoravském kraji podařilo nasbírat přes 141.000 kg oblečení. V oblasti středních Čech spolupracujeme od roku 2012 se společností ADRA, která za každou vybranou tunu textilu získává finanční příspěvek na financování svých aktivit.


ZDROJ: A.S.A.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů