Čtvrtek, 28. března 2024

Solárníci podporují odhalení majitelů fotovoltaických elektráren

Solárníci podporují odhalení majitelů fotovoltaických elektráren

Zástupci solárního průmyslu podporují návrh na rozkrytí vlastníků fotovoltaických elektráren, které dostávají podporu od státu. Dnes to v tiskové zprávě uvedla Zuzana Musilová z České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO). S požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory na fotovoltaickou elektřinu přišel v pondělí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

"Ovšem takový krok má smysl pouze v případě, že se půjde do minulosti a rozkryjí se také podezřelé obchody kolem polostátní společnosti ČEZ," uvedla Musilová. "Právě ČEZ je dnes největším investorem ve fotovoltaice, jeho elektrárny byly za podezřelých okolností připojeny doslova za pět minut dvanáct," tvrdí zástupkyně CZEPHO.
ČEZ vlastní největší solární komplex v Česku Ralsko Ra 1, který má instalovaný výkon 38,3 megawattu, i třetí největší českou solární elektrárnu u Ševětína na Českobudějovicku s instalovaným výkonem 19,9 megawattu. Druhou největší fotovoltaickou instalaci v ČR u Nové Vsi na Mělnicku, elektrárnu s výkonem 35,1 megawattu, provozuje společnost FVE CZECH NOVUM, jejíž většinový vlastník firma Decci a.s. využívá akcie na majitele.

Solární elektrárny se dostaly do středu zájmu poté, co minulý týden předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková zveřejnila audit o stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny úředníky ERÚ v letech 2005 až 2011. Podle Vitáskové závěry auditu ukazují, že kvůli netransparentně stanoveným vyšším cenám zřejmě vznikly škody v řádu desítek miliard korun.

ERÚ kvůli závěrům auditu podal podnět na státní zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby. Podnět směřoval proti neznámému pachateli. Městské státní zastupitelství v Praze dnes podle serveru lidovky.cz vyzvalo úřad, aby informace ke stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny doplnil.

"Vyzvali jsme je k tomu, aby podání doplnili," potvrdila ČTK informaci serveru mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Teprve poté státní zástupce rozhodne, zda se bude policie trestním oznámením zabývat.

Situací kolem solárních elektráren by se měla brzy zabývat i vláda. Ministr Kuba v pondělí uvedl, že bude chtít audit v ERÚ zařadit jako mimořádný bod na jednání kabinetu tento nebo příští týden.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů