Pátek, 19. dubna 2024

Ptákem roku 2012 se stala břehule říční, jejich počet klesá

Ptákem roku 2012 se stala břehule říční, jejich počet klesá

Ptákem roku 2012 se stala břehule říční, zákonem chráněná nejmenší vlaštovka v České republice, jejíž početnost v 90.letech minulého století výrazně klesla a která je v Česku zcela závislá na lidské činnosti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické (ČSO), která každoročně ptáka roku vyhlašuje.

Břehule říční je jediným druhem břehulí, pěvců z čeledi vlaštovkovitých, hnízdících v České republice. Dříve obývaly především říční břehy, do kterých si hrabaly až metr dlouhé nory. "S rozvojem vodohospodářství však divočící řeky z krajiny zmizely a břehule si musely hledat nová hnízdiště. Tento koloniálně hnízdící pták nově obsadil pískovny, štěrkovny a hliniště. Jejich početnost se trvale snižuje, v současnosti odhadujeme velikost hnízdní populace na českém území na 15.000 až 30.000 párů," uvedl Vermouzek.

Břehule je tažná, přilétá během dubna a května, odlet probíhá od konce července do září. Měří na délku 12 centimetrů; hnízdí v květnu až červenci. Samec i samice jsou na horní straně těla hnědí, na spodní bílí. Charakteristickým znakem je zemitě hnědý příčný proužek na hrdle a mělce vidlicovitě vykrojený ocas. Žije v Evropě, Asii, severní Africe a Severní Americe.

Patří mezi ohrožené druhy ptáků. V rámci projektu Stabilizace populace břehulí v Jihočeském kraji organizace Calla upravuje hnízdní stěny břehulí v jihočeských pískovnách ve Lžíně na Táborsku, Záblatí na Třeboňsku a Třebči na Borovansku. Během hnízdního období břehulí je ničení kolonií břehulí zákonem zakázáno. Pod tento paragraf spadají i časté případy technické rekultivace zavezením pískovny i s hnízdícími břehulemi. Živí se výhradně drobným létavým hmyzem; vzácně sbírá potravu za letu i z povrchu vody.

Výbor ČSO od roku 1992 zvolí každoročně jeden ptačí druh, který se stává ptákem roku. Většinou ornitologové vybírají ptáka, který je ohrožen, a zaslouží si proto pozornost.

Roman Jireš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů