Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekofarem v Česku raketově přibývá

Ekofarem v Česku raketově přibývá

Ekofarmářům se v Česku daří stále lépe. Díky štědrým dotacím jsou v zemi už skoro čtyři tisíce ekofarem, jen za posledních pět let se jejich počet zdvojnásobil.

Podle posledních dat, která HN získaly od ministerstva zemědělství, je Česko čtvrtou nejvíce ekofarmářskou zemí v Evropské unii, pokud se přepočítá podíl ekologicky obdělávané půdy na celkovou rozlohu zemědělské půdy. Před Českem už jsou jenom Rakousko, Švédsko a Estonsko.

A každoročně se zvyšuje i množství peněz, jimiž stát ekofarmáře podporuje. Zatímco ještě v roce 2008 šlo ze státní kasy na ekologické statky zhruba šest set milionů korun ročně, loni už se částka vyšplhala na miliardu a dvě stě milionů korun.

"Dotace jsou teď pro nás nejvýznamnějším příjmem. Bez dotací by si naše farma zatím na sebe nevydělala," říká Miloslav Puchta z ekofarmy Svinná v Javorné na Šumavě. "Je pravda, že nás stát dotuje štědře. Máme od něj zhruba čtrnáct tisíc korun na hektar ročně. Kromě peněz bychom ale přivítali také odborné semináře a školení, jak se co dělá a pěstuje. Na všechno musíme přijít sami metodou pokus a omyl," upozorňuje Puchta.

V současnosti ekofarmáři hospodaří zhruba na dvanácti procentech celkové zemědělské půdy v zemi. Podle strategie rozvoje ekozemědělství chce vláda do roku 2015 ještě podíl ekopůdy zvýšit na 15 procent.

"Chceme podporovat vznik malých výroben nebo prodej ze dvora, což jsou přesně ta opatření, která ekologičtí zemědělci potřebují," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů