Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubice chtějí vybudovat první podzemní kontejnery na odpad

Pardubice chtějí vybudovat první podzemní kontejnery na odpad

Pardubice chtějí nechat vybudovat ve městě několik prvních podzemních kontejnerů na separovaný odpad. V centru a na sídlištích by měly nahradit nádoby, které nyní stojí na povrchu, kde překážejí, hyzdí okolí, je kolem nich často nepořádek a jejich časté vyvážení je nákladné. Rada vyčlenila 160.000 korun na projektovou dokumentaci, podmínkou uskutečnění plánu je to, že na něj město získá dotaci z Operačního programu životního prostředí, řekl dnes novinářům primátorčin náměstek František Brendl (Pardubáci).

Jeden podzemní kontejner má objem jako přibližně devět povrchových, vnitřní prostor je dále členěn na tři části se samostatnými vhazovacími otvory pro třídění plastů, papíru a skla. Nevýhodou je to, že otvory neumožňují vhodit velké předměty, například rozměrné papírové krabice. Díky méně častému svážení se ale zlevní odvoz odpadu, který navíc nebude plný dešťové vody či sněhu.

V první fázi si chce město pořídit pět podzemních kontejnerů. Umístěny by byly na náměstí Dukelských hrdinů, nábřeží Závodu míru, velkém parkovišti na sídlišti v Polabinách 3 a na sídlišti Na Drážce u Galanty. Pátý je součástí projektu úprav třídy Míru. Podle Brendla by se jejich počet měl v budoucnu dále rozšířit, vhodných problematických míst má radnice vytypováno asi 20.

Ministerstvo životního prostředí by mělo letos vypsat výzvu k podávání žádostí o dotaci z operačního programu. Může dosáhnout až 85 procent uznatelných nákladů a Pardubice chtějí být na výzvu připravené. Vybudování jednoho podzemního kontejneru stojí zhruba 750.000 korun. V Česku existují například v Praze, Brně a Písku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů