Úterý, 23. dubna 2024

Unikátní výstava Sběratelé světla ve Forum Nová Karolina

Unikátní výstava Sběratelé světla ve Forum Nová Karolina

Jedinečná výstava historických světelných zdrojů a zápalek začala v nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina v Ostravě. Expozice představuje návštěvníkům pestrý svět světel, žárovek, výbojek, zářivek a zápalek, včetně informací o jejich správné ekologické recyklaci. Edukativní výstava se nachází v pasáži ve 2. patře obchodního centra - naproti výtahům - a potrvá do 6. března 2013.
"Výstava Sběratelé světla nabízí netradiční exkurzi do historie světelných zdrojů a zároveň šíří osvětu, jak ekologicky likvidovat moderní světelné zdroje, například zářivky, když doslouží," říká k výstavě marketingová manažerka obchodního centra Forum Nová Karolina Šárka Žižková. Svět světelných zdrojů zprostředkovávají příběhy tří "sběratelů světla", kteří zasvětili svůj volný či pracovní čas žárovkám, zářivkám, výbojkám nebo zápalkám.
žárovkaDva z nich představují osobnosti, jejichž koníčkem je sběr kuriozit: sirek, zápalkových krabiček a zajímavých světelných zdrojů. Třetím sběratelem světla je nezisková společnost EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých světelných zdrojů, zejména kompaktních a lineárních zářivek, které obsahují toxickou rtuť.
Sběratelé světla návštěvníky vyzývají, aby pomohli s ekologickou likvidací vysloužilých zářivek či rozšířením sbírky historických světelných zdrojů a zápalek: "Zářivky obsahují rtuť a do koše nepatří, zdarma zajistíme jejich recyklaci. Staré krabičky od zápalek nebo žárovky zase mohou být muzejními exponáty. Všem dárcům věnujeme malý dárek," slibuje Radoslav Chmela ze společnosti EKOLAMP, která je zřizovatelem výstavy.
Výstava se nachází v pasáži ve 2. patře obchodního centra Forum Nová Karolina v Ostravě (naproti výtahům) a potrvá do 6. března 2013.Vždy od středy do neděle bude přítomna hosteska, která návštěvníky ráda výstavou provede a zodpoví případné dotazy. Tato výstava jistě osloví jak školy či rodiny s dětmi, tak i širokou veřejnost.
Z "pyromana" kumyxafistou - sběratelem zápalek
Světelné zdroje za posledních sto let zaznamenaly překotný vývoj, který má pro mnoho lidí skrytý půvab. Z některých se stali vášniví sběratelé kuriozit, například světelných zdrojů, zápalkových nálepek (filumenisté), plochých zápalek (filiberumenisté) či zápalkových krabiček (kumyxafisté). Výstava představuje dva přední české sběratele světel.
Jiří Kajzner z Prahy jako malý rád rozdělával ohníčky. Časem ho naštěstí obrázky na krabičkách zaujaly víc a stal se z něj kumyxafista. Přes dvacet let sbírá všechny druhy zápalkových krabiček, může se tak pochlubit jednou z největších sbírek v Evropě s exponáty od roku 1880.
Jaroslav Štěpánek z Tlumačova sbírá různé druhy historických i současných světelných zdrojů včetně zářivek. Ke kurióznímu koníčku ho přivedl náhodný nález funkční 300W výbojky, která u něj zažehla fascinaci vším, co svítí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů