Čtvrtek, 28. března 2024

Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci míří do Zdravých měst

Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci míří do Zdravých měst

Slavnostní ceremoniál předání cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve veřejné správě zástupcům obcí a regionů se uskutečnil v Orea hotelu Voroněž v Brně v rámci 9. Národní konference kvality ve veřejné správě. Mezi oceněnými za rok 2012 byli ve všech kategoriích zastoupeni také členové Národní sítě Zdravých měst ČR, kteří získali ocenění jak za realizaci místní Agendy 21, tak za uplatňování dalších metod kvality ve veřejné správě. Zdravá města a regiony získaly v tomto roce také čtyři ze šesti udělených ocenění za inovaci.

Ocenění úspěšných místních samospráv v oblasti kvality veřejné správy je tradiční součástí programu Národní konference na toto téma. Mezi oceněnými za rok 2012 měli výrazné zastoupení členové Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). V rámci udílení cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci bylo opět oceňováno uplatňování místní Agendy 21 (MA21), tedy praktické uplatňování zásad udržitelného rozvoje a aktivní spolupráce úřadů s veřejností. Členové NSZM letos ovládli kategorii inovací, když získali čtyři ze šesti udělených cen.

Stříbrnou cenu (Organizace dobré veřejné služby) za kvalitu ve veřejné správě oceňují za realizaci MA21 získala Zdravá města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Prostějov. Stříbrnou cenu za další metody kvality ve veřejné správě pak Zdravé město Chrudim (EMAS). Bronzovou cenu (Organizace zvyšující kvalitu veřejné služby) za uplatňování MA21 převzali zástupci Zdravých měst Hlučín, Prachatice, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Zdravé městské části Praha Libuš a Praha 21. Bronzovou cenu za další metody kvality ve veřejné správě převzali zástupci Zdravých měst Jilemnice (EMAS), Strakonice (benchmarking/benchlearning) a Zdravého Jihomoravského kraje (ISO/IEC 27001:2005). Cenu za inovaci ve veřejné správě za rok 2012 získala Zdravá města Prachatice (e-Utility report), Strakonice (Společný grant města Strakonice a Komunitní nadace Blanicko - Otavské) Zdravý Jihomoravský kraj (Protikorupční politika Jihomoravského kraje - aktivity Jihomoravského kraje v oblasti boje proti korupci) a Zdravý Plzeňský kraj (Centralizace poskytování ICT služeb pro zřizované organizace územního samosprávného celku).

9. Národní konference kvality ve veřejné správě proběhla pod záštitou Ministerstva vnitra ČR. Pořadateli byli Jihomoravský kraj, Statutární město Brno a Rada kvality ČR.

Cílem soutěže o ceny Ministerstva vnitra je podpořit ty úřady, které hledají a nacházejí cesty k dosažení kvality ve veřejné správě. O ceny Ministerstva vnitra loňském roce soutěžilo celkem 38 organizací. V kategorii stříbrného stupně soutěžilo 12 organizací, o bronzový stupeň se ucházelo 18 soutěžících a v kategorii inovace bylo zařazeno 8 organizací. Další informace naleznete na stránkách www.kvalitavs.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů