Sobota, 20. dubna 2024

STEM/MARK: Pravidelně třídí odpad 68 procent Čechů

STEM/MARK: Pravidelně třídí odpad 68 procent Čechů

Pravidelně třídí odpad ve své domácnosti 68 procent Čechů. Dalších 28 procent ho třídí příležitostně a jen čtyři procenta přiznávají, že odpad netřídí vůbec. Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který má ČTK k dispozici, nejsou v přístupu k separaci odpadu velké rozdíly mezi věkovými skupinami, ochota třídit se však zvyšuje s úrovní dosaženého vzdělání.

Naprostá většina lidí třídících odpad to považuje za správné a ekologické. Svou roli hraje také finanční stránka, neboť tříděním je možné ušetřit místo v popelnici, a tedy platit méně za odvoz odpadu.

Naopak lidé, kteří netřídí, jsou přesvědčeni, že i separovaný odpad nakonec skončí na jednom místě, je to pro ně příliš pracné nebo doma nemají dost prostoru pro nádoby na jednotlivé druhy odpadu.

Nejsnadněji se podle dotázaných třídí papír, plasty a sklo, přičemž sklo alespoň někdy třídí 95 procent lidí, papír 96 procent a plasty 98 procent dotázaných. O něco horší přístup mají lidé k nápojovým kartonům, kdy 14 procent z nich, zejména mladých mezi 15 a 29 lety, je dává do směsného odpadu. Více než 70 procent občanů čas od času třídí také léky, kovy, elektrospotřebiče, baterie a akumulátory. Kolem 60 procent dotázaných takto přistupuje i k lepidlům, barvám nebo motorovým olejům.

Nejhorší přístup pak mají lidé k bioodpadu. Ten netřídí 42 procent dotázaných a schopnost a ochota jej separovat klesá s rostoucím počtem obyvatel místa, kde žijí. Za nejhůře tříditelný druh odpadu jej považuje 25 procent dotázaných, kteří nejvíce žijí ve městech nad 100.000 obyvatel. Předstihuje tak lepidla a barvy, které za nejhůře tříditelné považuje 19 procent lidí, a motorové oleje, na které má tento názor 15 procent občanů.

V rámci průzkumu odpovídalo 515 lidí ve věku od 15 do 59 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů