Úterý, 23. dubna 2024

Estonsko má celonárodní síť nabíjecích stanic pro elektrická auta

Estonsko má celonárodní síť nabíjecích stanic pro elektrická auta

Estonsko se stalo první zemí na světě, která instalovala celonárodní síť rychlonabíjecích stanic pro elektrické automobily. Oznámil to dnes manažer nového projektu Jarmo Tuisk. Projekt je součástí snah Evropy snížit emise oxidu uhličitého.

Nabíjecí stanice, kterých je 165, vyrobila a instalovala strojírenská skupina ABB. Výstavba byla financována vládou z prodeje deseti milionů emisních povolenek japonské firmě Mitsubishi Corporation. Dohoda s Mitsubishi z roku 2011 také zajistila vládě více než 500 elektrických vozů a finance pro systém podpor pro lidi, kteří si koupí elektrický vůz.

Rychlonabíjecí stanice jsou strategicky umístěné podél silnic a ve městech, aby se řidiči nemuseli obávat, že se ocitnou během své cesty bez proudu. Je také vybavena celonárodním jednotným platebním systémem.
Estonsko má zhruba 1,2 milionu obyvatel. V zemi je nyní 619 elektrických vozů, z toho 500 jich používají státní úřady a zhruba 100 soukromníci a firmy. Tuisk doufá, že díky celonárodní nabíjecí síti se počet aut vlastněných jednotlivci nebo firmami letos zdvojnásobí na 200.

Na 1000 aut je v Estonsku jedno elektrické vozidlo, což zemi řadí na druhou pozici za Norsko, kde připadají na 1000 aut čtyři elektrické vozy. V Nizozemsku, které je třetí, je poměr 0,6 na 1000 aut, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů