Pátek, 19. dubna 2024

Solárníci podali trestní oznámení na ERÚ, obelhal prý soud

Solárníci podali trestní oznámení na ERÚ, obelhal prý soud

Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podala trestní oznámení na Energetický regulační úřad. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani. Na tiskové konferencí to řekla ředitelka asociace Zuzana Musilová. Úřad se proti obvinění, že podklady pro rozhodování Ústavního soudu zmanipuloval, již dříve ohradil.

Solární daň 26 procent napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti. Musilová již dříve uvedla, že ERÚ poskytl soudu dva různé propočty, které byly "prokazatelně zmanipulované a chybné".

"ERÚ obelhal Ústavní soud i premiéra, neboť zkreslil oba dva výpočty návratnosti fotovoltaických elektráren. Proto jsme nuceni na ERÚ, jeho předsedkyni a pracovníky, kteří se podíleli na zpracování těchto podkladů, podat trestní oznámení a přímo investoři solárních projektů se brání správní žalobou," uvedla dnes Musilová. Oznámení bylo podáno ve středu na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Znalecký posudek podle ní jednoznačně prokázal, že ERÚ ve svých výpočtech manipuloval vstupní parametry. Podklad ERÚ pro předsedu vlády, který se také vyjadřoval pro Ústavní soud ve věci solární daně, obsahuje prý řadu amatérských a flagrantních pochybení. Například neuvažuje zdanění příjmů, chybuje v diskontování či počítá s nesprávnými cenami. Podklad zaslaný na soud přímo z ERÚ se zásadně rozchází s daty zpracovanými pro premiéra, nekalkuluje s parametry danými vyhláškou, ani s reálnými parametry, dodala.

První čtyři majitelé solárních elektráren žalují ERÚ kvůli škodě na jejich majetku vlivem podání chybných podkladů pro Ústavní soud, upozornila Musilová. Žaloba obsahuje výzvu, aby soud podal návrh na zrušení solárního odvodu.

Premiér Petr Nečas podle zástupců solární energetiky nemluví pravdu, když tvrdí, že udělal maximum pro zastavení solárního boomu. Připomněli, že to byl právě Nečas, který přijal v roce 2010 Národní akční plán, ve kterém uvedl cíl státu pořídit 1,65 GW výroby elektřiny ze slunce do konce roku 2010. "Tím podepsal všem občanům ČR bianko šek na státní podporu ve výši 520 miliard korun v následujících 20 letech. Státem řízená elektrárenská společnost ČEZ již během Nečasovy vlády nakoupila většinu ze svých téměř 130 megawatt fotovoltaických elektráren," podotkla.

Rozruch kolem fotovoltaických elektráren vyvolala počátkem února předsedkyně ERÚ Vitásková, když zveřejnila výsledky auditu o stanovování výkupních cen elektřiny ze solárních zdrojů. Podle auditu stanovovali úředníci ERÚ v letech 2005 až 2011 tyto ceny špatně, a zřejmě tak způsobili škodu v řádu desítek miliard korun. ERÚ kvůli tomu podal podnět státnímu zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů