Středa, 24. dubna 2024

EU varuje před rostoucím počtem nepůvodních zvířat a rostlin

EU varuje před rostoucím počtem nepůvodních zvířat a rostlin

V Evropě se stále více šíří nepůvodní druhy živočichů a rostlin, které do regionu pronikají úmyslným nebo neúmyslným přičiněním lidí. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) napočítala přes 10.000 druhů, které představují nebezpečí jak pro druhovou různorodost, tak i pro lidské zdraví. Tyto závěry jsou obsaženy v nejnovější studii, kterou dnes EEA zveřejnila v Kodani.

Celkové hospodářské škody způsobované invazními nepůvodními druhy vyčíslila kodaňská agentura na 12 miliard eur ročně (zhruba 304 miliardy korun). Poukázala zároveň na skutečnost, že ze 395 živočišných druhů v Evropě zařazených do kategorie akutně ohrožených, je 110 ohroženo šířením nepůvodních druhů.

Šéfka EEA Jacqueline McGladeová soudí, že invazní druhy vyvíjejí zvýšený tlak na přirozené prostředí, který se dá jen těžko znovu zvrátit. EEA ve své studii ale vyzdvihla i "silné pozitivní efekty" uměle rozšiřovaných druhů, například v produkci potravin. Celkově má ale nejméně 15 procent invazních nepůvodních druhů negativní dopady na biodiverzitu, ekosystém a hospodářství.

Kromě vědomého nasazování nových druhů, například v boji proti zemědělským škůdcům, označuje EEA za významný důvod nárůstu nepůvodních živočišných a rostlinných druhů obchod a turistiku. Nebezpečí pro mnoho lidí může například představovat proniknutí asijského tygřího komára do Evropy. Na evropském kontinentě se komáři druhu Aedes aegypti, který přenáší žlutou zimnici a virové horečky dengue a chikungunya, objevili v Nizozemsku v důsledku rostoucího globálního obchodu s ojetými pneumatikami.

Invazní druh je druh na daném území nepůvodní, který se zde nekontrolovaně šíří, přičemž agresivně vytlačuje původní druhy, které mají podobnou funkci v přírodě, jako on.

Jednou z nejznámějších a nejnebezpečnějších rostlinných invazí na českém území je invaze bolševníku velkolepého. Další agresivní invazní rostliny v ČR jsou mimo jiné křídlatka japonská, trnovník akát a netýkavka žláznatá.

Přehled všech zavlečených živočišných i rostlinných druhů, včetně dopadu jejich výskytu na přírodu a společnost, poskytuje databáze evropských nepůvodních druhů zvířat a rostlin DAISIE.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů