Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do Prahy přijíždí vice-prezidentka Americké rady pro šetrné budovy

Do Prahy přijíždí vice-prezidentka Americké rady  pro šetrné budovy

Do Prahy dnes přijíždí Jennivine Kwan, vice-prezidentka Americké rady pro šetrné budovy (U. S. Green Building Council), zástupkyně asociace, která výrazně zlepšuje kvalitu budov po celém světě. V průběhu dne se Jennivine Kwan setká se zástupci stavebních firem a večer s odbornou veřejností v Americkém centru v rámci akce Green Building Club. V úterý pak slavnostně odhalí na dvou pražských budovách plakety environmentální certifikace LEED: Plaketu LEED Platinum na budově Qubix 4 a plaketu LEED Gold na budově Explora Jupiter.

Jennivine Kwan je vice-prezidentkou Americké rady pro šetrné budovy pro mezinárodní operace. Je odpovědná za globální rozvoj šetrného stavebnictví s akcentem na využívání komplexní environmentální certifikace LEED. Tato certifikace výrazně zlepšuje environmentální vlastnosti budov, jako je například energetická efektivita, spotřeba vody nebo množství produkovaného odpadu. V současné době využívá LEED přes 36 000 staveb ve více než 100 zemích světa. Americká rada pro šetrné budovy vznikla v roce 1993 a je nejstarší organizací svého druhu. Celosvětově dnes funguje již přes 90 institucí tohoto typu, které se snaží o modernizaci stavebnictví směrem k šetrnosti.

Jennivine Kwan přijíždí do Prahy v době, kdy také v Česku rostou šetrné stavby. Jen minulý rok získala Praha tři budovy v nevyšší kvalitě certifikace LEED Platinum. Naše hlavní město se tak stává regionálním lídrem šetrného stavebnictví. Budapešť nebo Varšava má například pouze po jedné takové stavbě. V úterý vice-prezidentka Jennivine Kwan v Praze slavnostně odhalí dvě plakety certifikace LEED, a to na budově Qubix 4 (LEED Platinum) a budově Explora Jupiter (LEED Gold).

Detaily o environmentálních certifikacích, seznam certifikovaných budov v Česku, stejně jako seznam akcí, které se věnují tomuto tématu, si můžete prohlédnout na webu České rady pro šetrné budovy:

http://www.czgbc.org/certifikace/registr-certifikovanych-budov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů