Pátek, 29. března 2024

Soud rozhodne, zda BP dostane vysokou pokutu

Soud rozhodne, zda BP dostane vysokou pokutu

Tři roky po osudné explozi na ropné plošině v Mexickém zálivu, která zabila 11 lidí a odstartovala tříměsíční boj s velkým únikem ropy, včera v americkém New Orleansu začal civilní soud s britskou těžební společností BP. Firma je obžalována z ekologické katastrofy, která nemá v dějinách USA obdoby. Hrozí jí pokuta ve výši 17,6 miliardy dolarů (337 miliard korun).

Soudce Carl Barbier má v úvodu přelíčení vyslechnout několikahodinová prohlášení advokátů zastupujících jak BP, tak i federální vládu a správní úřady postižených států na jihu USA. Soud by měl rozhodnout o bezprostředních příčinách havárie a stanovit podíl viny jednotlivých aktérů. Přestože líčení předcházelo dlouhé jednání o mimosoudním vyrovnání, k žádným výsledkům nevedlo.

Americké ministerstvo spravedlnosti chce u soudu dokázat, že firma BP si při těžbě počínala neodpovědně a explozi na ropné plošině z 20. dubna 2010 tak přímo způsobila. Pokud s tím bude soud souhlasit, těžební společnost se nevyhne pokutám. BP naopak argumentuje, že vláda objem ropy, která unikla do moře, záměrně zveličuje, a to až o pětinu. Americké úřady tvrdí, že z poškozeného vrtu se vylily víc než čtyři miliony barelů ropy, s čímž BP nesouhlasí. Podle zákonů USA je výše pokuty v takových případech přímo úměrná právě objemu ropy, která se dostane do moře.

BP už na kompenzacích a na likvidaci škod uvolnila částku 24 miliard dolarů (460 miliard korun) a dalších 42 miliard ještě podle odhadů vyplatí. Žalobci z Washingtonu i z pobřežních států na jihu USA ale doufají, že z nařízení soudu zaplatí ještě víc.

Proces podle agentury AP potrvá řadu měsíců. Podle Howarda Erichsona, profesora práv z Fordhamovy univerzity, jde s ohledem na objem peněz, které jsou v sázce, a na zájem veřejnosti o jeden z nejsložitějších a největších procesů, které kdy americké soudy musely řešit.

Soudce Barbier slíbil, že jednání nebude protahovat, a podle expertů se o maximální urychlení skutečně snaží. Požehnal už řadě mimosoudních vyrovnání mezi BP a sdružením drobných podnikatelů z okolí Mexického zálivu i federální vládou. Hlavní spor se ale urovnat nepodařilo.

Proces proběhne ve dvou fázích. V první, která potrvá asi tři měsíce, má soud rozhodnout o příčině exploze a stanovit viníky. Během druhé fáze bude soud hodnotit kroky k zastavení úniku ropy a rozhodne, kolik této suroviny se do moře skutečně dostalo.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů