Pátek, 29. března 2024

Tání arktického ledu

Tání arktického ledu

V posledních 20 letech se rozloha letního mořského ledu v Arktidě snižuje. Na konci letní sezony v září 2012 byl zaznamenán rekord minimálního rozsahu arktického mořského ledu, a to pouhé 4 mil. km2 (pro srovnání zářijový průměr mezi lety 1979-2010 činil 6,5 mil. km2). Kromě tání mořského ledu v Severním ledovém oceánu dochází rovněž ke ztrátě ledovcové hmoty u grónského ledovcového štítu. Odhaduje se, že současné tání v Arktidě přispělo ke zvýšení hladiny světového oceánu o 0,7 mm za rok.

Kromě dalšího potenciálního zvyšování vodní hladiny světového oceánu a příspěvku ke globálnímu oteplování by tání arktického ledu mohlo změnit slanost oceánů a ovlivnit oceánské a vzdušné proudění. Zvýšená absorpce CO2 v oceánech by mohla vést k acidifikaci oceánů, což by způsobilo změnu složení a distribuci mořských druhů. Oteplování mořské vody by mohlo vyvolat invazi mořských druhů z teplejší části oceánu, což by ovlivnilo nejen mořskou faunu a floru, ale i světovou populaci a hospodářství.

V samotné Evropě žije 70 milionů lidí v okruhu do 500 metrů od mořského pobřeží a hospodářská aktiva těchto oblastí mají odhadovanou hodnotu 500-1000 mld. Eur. V závislosti na míře stoupání mořské hladiny se budou muset města nacházející se v pobřežních oblastech adaptovat na budoucí změny. Bude zapotřebí připravit protierozní opatření v pobřežních oblastech, opatření na ochranu infrastruktury a obytných částí měst.

Originální znění aktuality naleznete zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů