Sobota, 20. dubna 2024

Přihlaste se do Města stromů i na praktické semináře o zeleni

Přihlaste se do Města stromů i na praktické semináře o zeleni

Města, chcete mít své prostředí zelenější, zdravější a příjemnější pro lidi? Vymyslete pro obyvatele roční kampaň se zajímavými aktivitami, které se zaměří na péči o stromy a ochranu přírody. Své návrhy můžete posílat až do 5. června do soutěže Město stromů, kterou letos již po osmé vyhlašují Nadace Partnerství a město Strakonice. Netradiční pohled, jak pracovat s veřejností či řešit konfliktní situace, a praktické ukázky péče o městskou zeleň přinesou jarní odborné semináře. Podrobnější informace o soutěži i seminářích jsou dostupné na www.nadacepartnerstvi.cz/mestostromu.
Do soutěže se mohou zapojit všechna města na území České republiky. "Jejich úkolem je vypracovat návrh osvětové kampaně inspirované stromy a přírodou. Vítězné Město stromů porota vybere v červnu, na podzim v něm aktivity odstartují a potrvají další rok," vysvětluje konzultantka soutěže Hana Zuchnická z Nadace Partnerství. Vítěz soutěže bude moci během této doby oficiálně užívat titul Město stromů a má možnost zapojit se do mezinárodního klání Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla).
"Pro města hlásící se do soutěže jsme jako bonus připravili dva jednodenní semináře zdarma. Odborníci na práci s veřejností během nich vysvětlí, jak komunikovat s obyvateli a jak je zapojit do plánování městských prostranství. Arboristé zase v terénu prakticky předvedou výsadbu a odborné ošetření stromu," říká Hana Zuchnická. Semináře se uskuteční 23. dubna a 14. května v areálu Otevřené zahrady v Brně a svým zaměřením se hodí pro starosty, místostarosty, úředníky z odborů životního prostředí a další zaměstnance místní samosprávy. Kapacita je omezená, a proto se mohou zájemci o seminář přihlásit již nyní.
Cílem soutěže i oborných seminářů je motivovat města,aby zlepšovala své životní prostředí a zároveň do těchto aktivit zapojovala obyvatele. "Zajímavé a zábavné akce kampaně by lidem měly ukázat, že pečovat a chránit stromy a přírodu nemusí být nuda. Společná výsadba stromů, úklidová brigáda nebo plánování proměny veřejného prostranství podpoří vztahy mezi lidmi a organizacemi i pocit sounáležitosti s místem," dodává v závěru Hana Zuchnická.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů