Úterý, 23. dubna 2024

Výrobce panelů z lisované slámy postaví domy v Norsku

Výrobce panelů z lisované slámy postaví domy v Norsku

Společnost Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku postavila v Norsku první referenční dům z lisované slámy. Letos v severské zemi ještě několik domů s pomocí vládní agentury Czech Trade postaví. Norsko je podle jednatele firmy Jana Bareše perspektivní trh.

"Mají tam 90 procent rodinných domků v kategorii dřevostaveb, zatímco v České republice jsou dřevostavby zastoupeny pouze sedmi procenty," řekl Bareš.

Firma ročně zpracuje přibližně 20.000 velkých balíků slámy, což je necelých 6000 tun přírodní suroviny. V loňském roce navýšila výrobu zhruba o tři procenta a vyrobila celkem 105.000 metrů čtverečních panelů. Část produkce exportovala do zemí Evropské unie.

V Česku firma dosud postavila nebo dodala materiál na více než 350 domů. Ekonomická situace ovšem v tuzemsku výstavbu rodinných domů negativně ovlivnila. Lidé stavějí svépomocí a od firmy často chtějí dodat jen panely a dřevěnou konstrukci, zbytek si postaví sami nebo s pomocí řemeslníků.

"Letošní zvyšování DPH tahá z kapes lidí další peníze. Ubývá staveb na klíč," řekl Bareš.

Podle tajemníka Svazu podnikatelů ve stavebnictví Michaela Smoly výstavba rodinných domů rok od roku klesá. "Nic na tom nemění ani historicky nejnižší sazby hypoték. Lidé se prostě bojí zadlužovat, a proto hledají alternativní možnosti. Jednou z nich je zlevnit stavbu o práci specializovaných stavebních firem," uvedl Smola.
Společnost Ekopanely CZ vznikla v roce 1999. Na svých stránkách uvádí, že je jediným výrobce ekopanelů ve střední Evropě. Stavební materiál ze slámy není úplnou novinkou. První panel z lisované slámy byl vyroben po druhé světové válce ve Velké Británii.

Země tehdy neměla dostatek stavebního materiálu. Sláma byla dostupná a levná. Slámovou desku se proto akceptovaly i tradiční stavební firmy. V Británii je dnes přibližně 350.000 budov s využitím ekopanelů. Tento typ staveb se objevuje například i v Austrálii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů