Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé mohou pozorovat návrat ptáků v rámci kampaně Jaro ožívá

Lidé mohou pozorovat návrat ptáků v rámci kampaně Jaro ožívá

Pátrat po prvních vlaštovkách, kukačkách nebo čápech, kteří se vracejí převážně z Afriky do svých evropských hnízdišť, mohou ode dneška lidé v rámci vzdělávací kampaně Jaro ožívá. Pozorování návratů ptáků pořádá už osmým rokem mezinárodní společnost na ochranu ptactva BirdLife International.

Jaro ožívá se zaměřuje především na děti. Zúčastnit se ale může podle pořadatelů opravdu každý, protože k pozorování není potřeba mít speciální ornitologické znalosti. Zájemci mohou poznatky zaznamenat i na webových stránkách.

Kromě vlastních pozorování a sledování příletu tažných ptáků na webu nabízí kampaň i třeba informace o fenoménu ptačí migrace nebo hry pro děti. K dispozici jsou také ptačí videa na YouTube a stránky na sociální síti Facebook.

Loni na jaře bylo zaznamenáno téměř 171 tisíc pozorování. Česká republika přispěla čtyřmi tisíci záznamy a v žebříčku se tak podruhé za sebou umístila na šestém místě. Také počet zúčastněných zemí stále roste, letos se jich přidalo již 45.

Kromě těch evropských se zapojily některé státy Blízkého východu, Střední Asie a Afriky. Kampaň má totiž i svou podzimní část, kdy zaznamenávají účastníci z afrických zemí přílet druhů na zimoviště.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů