Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekopanely - vlastnosti a využití

Ekopanely - vlastnosti a využití

Hovoříme-li o ekopanelech, máme na mysli ekologické, difúzně otevřené stavební desky, lisované za vysoké teploty z obilné slámy, bez použití jakýchkoli pojiv a následně polepené recyklovanou lepenkou.

Ekopanely jsou výhodným ekologickým stavebním výrobkem používaným k výstavbě nízkoenergetických i pasivních dřevostaveb. Jejich vysoká schopnost akumulace tepla výrazně snižuje náklady na vytápění, a proto jsou ekopanely vhodné k realizaci všech typů rodinných domů.

Jejich mechanické vlastnosti umožňují realizaci samonosných příček bez nosných konstrukcí a také bez nutnosti dalšího zateplení. Navíc jako ekopanely jsou tyto materiály plně recyklovatelné. Odpad z nich je zcela minimalizován, neboť zákazníkům jsou dodávány v požadovaných rozměrech. Případné odřezky jsou dále zpětně využívány. Pokud ekopanel před recyklací zbavíme povrchové úpravy, je možné jeho slaměné jádro kompostovat. To vše přispívá k tomu, že ekopanely jsou prakticky bezodpadovými materiály.

Kromě přírodních materiálů, nízkých nákladů na výstavbu a skvělé schopnosti akumulace tepla mají ekopanely další výhodu v takzvaném samozhášivém efektu. Jejich vysoká požární odolnost spočívá v minimálním obsahu kyslíku uvnitř lisovaného slaměného jádra. V případě požáru nejdříve obhoří papír a hoření je poté zastaveno samotným slaměným jádrem. To navíc neobsahuje žádné chemikálie, které by k hoření případně přispívaly.

Pro jejich vysokou schopnost akumulace tepla jsou ekopanely s oblibou využívány k výstavbě podkrovních prostor.

Na ekopanely je možné aplikovat širokéspektrum povrchových úprav, stejně tak, jako na běžné zděnéstavby.

Ekopanely nepřenášejí na povrchové úpravy vibrace a pohyby konstrukce, díky čemuž opakovaně nedochází k deformacím těchto povrchových úprav.

Každý, kdo s ekopanely pracuje, ocení jejich snadnou opracovatelnost pomocí běžného ručního nářadí. Práce s nimi je velmi podobná práci se dřevem. Další výhodou je vysoká rychlost montáže a její takzvaný suchý proces.

Autor: Patrik Fingr

www.bydleni-z.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů