Pátek, 29. března 2024

EU ETS: Pouhé odložení problému

EU ETS: Pouhé odložení problému

Evropská komise by měla mít možnost odložit prodej nových emisních povolenek a řešit tak nadbytek uhlíku na evropském trhu, potvrdili členové Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin ve své legislativní zprávě, kterou schválili 19. února. Odložení dražeb povolenek by mělo pomoci zvýšit ceny uhlíku ze současného rekordního minima a oživit pobídky k investicím do nízkouhlíkových technologií. Kritici ale tvrdí, že takový zásah zvýší v době recese náklady pro průmysl.

Parlamentní Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin v úterý 19. února podpořil takové změny v systému EU pro obchodování s emisemi, které by Evropské komisi umožnily v průběhu období 2013-2020 odkládat dražby emisních povolenek.

Pro ...

"Výbor pro životní prostředí vyslal jasný signál ve prospěch silného a zdravého systému obchodování s emisemi," řekl po hlasování výboru jeho předseda a zároveň parlamentní zpravodaj pro tuto otázku, německý sociální demokrat Matthias Groote. "Silnější cena uhlíku pomůže urychlit přechod Evropy na nízkouhlíkové hospodářství," dodal.

V důsledku hospodářské krize a propadu výroby došlo k většímu snížení emisí CO2 než se původně očekávalo. Vznikl tak velký přebytek nevyužitých emisních povolenek, což zase vedlo ke snížení cen uhlíku. Aby se zabránilo ještě většímu přebytku povolenek na trhu, chce Evropská komise prodej nových povolenek odložit. Potřebuje k tomu souhlas Evropského parlamentu i Rady.

... a proti

I přes souhlasné stanovisko Výboru pro životní prostředí někteří poslanci s takovým zásahem na trhu nesouhlasí. Výbor pro průmysl a energetiku (ITRE) minulý měsíc ve svém nezávazném stanovisku plány Komise odmítl.

Odložená dražba 900 milionů povolenek

Pokud se plénum Evropského parlamentu bude řídit doporučením Výboru pro životní prostředí, a svůj souhlas přidá i Rada, Komise v letech 2013-2015 stáhne z obchodování čtvrtinu povolenek v hodnotě 900 milionů tun a přesune je do dražeb v letech 2019-2020.

"Přijaté opatření, tedy takzvaný backloading je pouhé odložení problému," říká Pavel Poc (ČSSD) a dodává: "Je nutné najít systémové řešení."

Výbor ENVI bude muset ještě příští týden rozhodnout, zda začnou vyjednávání s irským předsednictvím ještě před dubnovým plenárním zasedáním. Hlasování je naplánováno na úterý 26. února.

ETS

Systém EU pro obchodování s emisemi - ETS - si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů tím, že omezí celkové průmyslové emise. ETS pokrývá více než 11 tisíc elektráren a výrobních závodů, které představují asi 45 % emisí CO2 v EU, tj. 1730 milionů tun CO2. V rámci tohoto limitu společnosti dostávají nebo kupují emisní povolenky, se kterými mohou obchodovat i mezi sebou.

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů