Čtvrtek, 18. dubna 2024

DUHOVKY: Poslanci učinili první krok ke zrušení NP Šumava

DUHOVKY: Poslanci učinili první krok ke zrušení NP Šumava

ŠUMAVA
Poslanci učinili první krok ke zrušení národního parku

Podle plzeňského návrhu zákona se má většina území otevřít výstavbě a developerům a správa lesů se má řídit pravidly pro běžné komerční lesy určené k pěstování a těžbě dřeva.

Náš největší a nejcennější národní park by se kvůli tomu přeměnil na lunapark s hotely, lanovkami, sjezdovkami a golfovými hřišti. Přitom cenná a turisty vyhledávaná šumavská příroda má význam pro celou střední Evropu.

Více si můžete přečíst na www.hnutiduha.cz/aktualne/poslanci-ucinili-prvni-krok-ke-zruseni-np-sumava.

Hnutí DUHA připravuje veřejnou kampaň. Špatný zákon nesmí projít. Sledujte aktuální informace na webu nebo Facebooku.

ENERGIE
Dražší a dražší

Za benzín i naftu zaplatíte kolem čtyřiceti korun, což je o polovinu víc než v březnu 2003. Cena ropy za posledních patnáct let vzrostla čtyřnásobně a její těžba je energeticky i ekonomicky stále méně výhodná. Přesto jsme na těchto fosilních palivech stále více závislí. Co to znamená pro naši ekonomiku? Musí domácnosti platit za energie stále více a více? Které státy nás zásobují ropou, uhlím a plynem? A kolik jim za to platíme? Můžeme tento trend změnit?

Společně s geologem a klimatologem Václavem Cílkem jsme představili novou studii Dražší a dražší, která přibližuje odpovědi na tyto otázky.

Publikaci si můžete prolistovat na http://www.hnutiduha.cz/publikace/drazsi-drazsi.

POZVÁNKA
Jeden svět v Praze

Na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti, upozorní nadcházející 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Hnutí DUHA pomohlo vybrat filmy s tématikou životního prostředí v kategorii Takzvaná civilizace - o lidech, kteří si prosazují vlastní představu spokojeného života, ať už jde o návrat k přírodě nebo naopak modernizaci. Uvidíte hrdiny ze všech koutů světa, kteří se vypořádávají se znečištěním, změnou podnebí, stresujícím prostředím města, nedostatkem času... V Takzvané civilizaci se tak trochu najde každý.

Přijďte se do Prahy až do 13. 3. najít i vy, více informací na www.hnutiduha.cz/akce/filmovy-festival-jeden-svet.

SEDMÁ GENERACE
Nové číslo - No Future?

V prvním letošním čísle Sedmé generace se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky: Kudy udržitelněji? Proč si budoucnost představujeme temně? Budeme za 20 let ekologicky dál? Proč vodomilný hmyz nesnáší moderní architekturu? Jak prodávají britští farmáři? Po čem zákazník touží, ale v hyper-super marketech to nenajde? Proč by neměli zbourat Vlněnu? Postaví Poláci první jadernou elektrárnu? Hrála média při prezidentské volbě roli větší, nebo menší než si myslíte? Jak vypadá Hollywood podle Kellera? Před kým a čím nás varuje James Lovelock? Proč máme věřit v hodnotu Utopie? Víte, kde se ocitnete po duševní iniciaci?

Seznam všech článků čísla najdete zde.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů