Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výměnu kotlů na pevná paliva by chtěli i Středočeši

Výměnu kotlů na pevná paliva by chtěli i Středočeši

Omožnost ucházet se o podporu z dotačního programu na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu nebo uhlí a biomasu, se za své obyvatele chce u Státního fondu životního prostředí (SFŽP) zasadit Středočeský kraj. Obdobný program probíhá již třetí společnou výzvou v Moravskoslezském kraji jako jeho společný dotační program s Ministerstvem životního prostředí.

Podle náměstka středočeského hejtmana Marka Semeráda celkové emise tuhých látek na území kraje od roku 2001 do roku 2010 citelně, zejména emise z mobilních zdrojů (o 63 %). Množstvím emisí všech hlavních škodlivin z mobilních zdrojů střední Čechy dokonce vykazují nejvyšší úroveň v Česku.

Významný podíl na přípustné úrovni znečišťování mají domácí tzv. lokální topeniště. Oproti roku 2006 vzrostly v roce 2010 celkové emise polétavého prachu z lokálních topenišť z 2,9 kt na 4,0 kt, a Středočeský kraj se tak s celkovým množstvím emitovaných emisí TZL, SO2, NOx, VOC, a CO v kategorii malých zdrojů (lokálních topenišť) zařadil na první místa mezi ostatními kraji v České republice.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů