Čtvrtek, 28. března 2024

Hledá se laureát soutěže Cesty městy. Možná jej znáte právě vy!

Hledá se laureát soutěže Cesty městy. Možná jej znáte právě vy!

Soutěž Cesty městy již více než desetiletí zviditelňuje a finančně oceňuje realizovaná dopravní řešení, která přispívají ke zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu. Uzávěrka příjmu přihlášek do letošního ročníku je 31. května 2013.

Praha (4. března 2013) - Soutěž je výzvou především pro obce, města nebo městské části, které v poslední pěti letech realizovaly dopravní projekt. Teď mají nejen možnost pochlubit se, ale také se stát inspirací pro ostatní. Soutěž vyhlašuje Nadace Partnerství, jejím generálním partnerem je již tradičně společnost Škoda Auto.

"Vzhledem k existenci několika soutěžních kategorií je možné do soutěže přihlásit širokou škálu projektů s ohledem na typ, rozsah i objem stavebních prací - od signalizačního zařízení přes chodník, cyklostezku, křižovatku, pěší zónu až po dopravní terminál, obchvat města nebo kompletní přestavbu náměstí, popisuje příklady v minulosti přihlášených řešení Petr Šmíd z Nadace Partnerství. "Naším cílem je zviditelnit a odměnit kvalitní realizace, které se mohou stát inspirací pro ostatní. Často jde spíše o odvahu, komplexní přístup nebo průkopnický nápad, než o výši proinvestovaných prostředků," dodává Šmíd.

Za jedenáct let trvání soutěže odborná porota zhodnotila téměř 300 přihlášených dopravních řešení, které přispěly ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti, zkvalitňování veřejného prostoru nebo optimálnímu uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Oceněno bylo 70 projektů, mezi které Nadace Partnerství rozdělila finanční odměny v hodnotě přes 3,2 miliony korun. Přihlášky do soutěže mohou zasílat nejen města, ale i další orgány místní správy - městské části, obce, sdružení obcí nebo mikroregiony.

Vítěze Nadace Partnerství slavnostně vyhlásí 16. září v Pardubicích. Více informací, včetně přihlášky nebo ojedinělé databáze oceněných projektů, naleznete na www.cestymesty.cz.

Již šestým rokem je generálním partnerem soutěže Cesty městy společnost Škoda Auto. "Podpora projektů a aktivit, která zvyšují bezpečnost všech účastníků dopravního provozu, patří v oblasti společenské odpovědnosti již dlouhodobě do našich priorit, " připomíná Michal Kadera, ředitel vnějších vztahů ve Škoda Auto. Dalšími partnery soutěže jsou společnosti 3M Česko, mediálními partnery potom publikace Moderní obec a Dopravní inženýrství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů