Čtvrtek, 28. března 2024

KOORDINÁTOŘI ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY SE SETKALI V PODPOVRCHU

KOORDINÁTOŘI ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY SE SETKALI V PODPOVRCHU

Ve středu 6. března 2013 se uskutečnil již 13. ročník Krajské konference koordinátorů environmentální výchovy a dalších zájemců ze škol v Kraji Vysočina. Setkání pořádala obecně prospěšná společnost Chaloupky a místem konání se pro letošní rok stalo Centrum environmentálního vzdělávání PodpoVRCH v jihlavské ZOO.


Padesátka pedagogů z Vysočiny se v úvodu konference seznámila s nabídkou aktivit a vzdělávacích programů na nově vzniklých pracovištích Chaloupek - Krátké a Horní Krupé. "Prezentaci oživila svým krojovaným vystoupením vedoucí pracoviště Krátká Marie Rajnošková," uvádí Jana Čížková, organizátorka konference. Na základě zkušeností získaných v mezinárodním projektu Most mezi generacemi byly pedagogům představeny možnosti a praktické příklady spolupráce seniorů a dětí. Dále se učitelé např. dozvěděli, jak lze ze školního pozemku na malotřídní venkovské škole, vykouzlit přírodní zahradu, nebo jaké výukové programy mohou se svými školními třídami navštívit v Centru PodpoVRCH. V prakticky zaměřených odpoledních dílnách si pedagogové vyzkoušeli práci s metodickými pomůckami k projektu E-DUR Zlatá nit. Motivací celého projektu je Slunce jako jedinečná hvězda naší sluneční soustavy a pohled na tuto jedinečnost ze sedmi vybraných úhlů, které potvrzují úzké propojení s lidským životem. Každá zúčastněná škola obdržela zdarma celou sadu metodických pomůcek. Velký zájem projevili učitelé i o projekt Les ve škole, do kterého se mohou školy zapojit. Především pro pedagogy druhých stupňů a středních škol byla určena interaktivní výstava Nakupování pod drobnohledem. Výstava nabídla zajímavé činnosti např. prověřování klamavých reklam, práce s kolekcí zadrženého zboží ČOI a třídění zboží běžné spotřeby podle údajů na obalech. "Program Jihovýchodní Asie: daleká země, blízký problém, poukázal na spojitost mezi kritickou situací zvířat a pralesů v jihovýchodní Asii a naší každodenní činností," doplňuje program Čížková.

Konference nabídla nejen programy a materiály využitelné ve školní praxi, ale především prostor pro vzájemné setkání a výměnu zkušeností mezi pedagogy. "Další podobné setkání se uskuteční příštím školním roce," dodává Čížková.

Více informací poskytne:
Jana Čížková, tel.: 734 523 758, email: jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů