Čtvrtek, 28. března 2024

VTE Maletín může pokračovat v přípravě stavby větrných elektráren

VTE Maletín může pokračovat v přípravě stavby větrných elektráren

Společnost VTE Maletín, která poblíž Maletína na Šumpersku plánuje postavit sedm velkých větrných elektráren, může pokračovat v přípravě tohoto projektu, avšak musí dodržet několik podmínek. Rozhodl o tom olomoucký krajský úřad. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA. Olomouckému kraji loni z pohledu instalovaného výkonu větrných elektráren patřila třetí pozice za Ústeckým a Karlovarským krajem.

Firma VTE Maletín v oznámenísvého záměru uvedla, že každá ze sedmi větrných elektráren je projektována s instalovaným výkonem tři megawatty. Rotor má být umístěn ve výšce 119 metrů a jeho průměr je stanoven na 112 metrů. Celková výška větrné elektrárny tak činí 175 metrů. Výběr Maletína, u kterého už jedna větrná elektrárna stojí, vedení společnosti VTE Maletín zdůvodnilo nejen vhodnými povětrnostními podmínkami, ale i dostatečnou kapacitou připojení k energetické distribuční síti.
K projektu větrného parku u Maletína sice některé orgány státní správy vznesly připomínky, které se týkaly například narušení krajinného rázu či negativního vlivu na chráněné živočichy, podle krajského úřadu ale není nutné jej posuzovat podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí.

VTE Maletín ovšem musí v přípravné fázi získat vyjádření městských úřadů v Mohelnici, Moravské Třebové a Lanškrounu k vlivu elektráren na krajinný ráz. Stavbu elektráren úřad podmínil například tím, že bude provedena mimo období rozmnožování ptáků a savců. Po zahájení zkušebního provozu odborníci změří hlučnost sedmi elektráren, a jestliže zjistí překročení limitů, bude firma muset výkon elektráren snížit.
Pokud projekt získá všechna potřebná povolení, hodlá VTE Maletín větrné elektrárny mezi Maletínem a nedalekými Krchleby postavit ještě letos. Stavba sedmi větrných elektráren má zabrat zhruba osm měsíců. Maletín projekt podporuje a proti zatím nejsou ani zastupitelé obce Krchleby, která chce s investorem jednat o případné kompenzaci.

Podle statistik České společnosti pro větrnou energii loni v Olomouckém kraji fungovaly tři desítky větrných elektráren s celkovým instalovaným výkonem bezmála 40 megawattů. Zatím největší větrný park čítající devět větrných elektráren nyní v rámci Olomouckého kraje stojí mezi Horní Loděnicí a Lipinou na Šumpersku. Jeho celkový instalovaný výkon je 18 megawattů.
Některé projekty větrných elektráren se investorům v Olomouckém kraji nepodařilo uskutečnit. Například společnost Renergy Power kvůli nesouhlasu okolních obcí od záměru postavit na kopci poblíž Skřípova na Prostějovsku šest větrných elektráren prozatím ustoupila.

Evropská unie požaduje, aby obnovitelné zdroje měly do roku 2020 třináctiprocentní podíl na celkové spotřebě energie v ČR. Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů, mezi které patří sluneční elektrárny, větrné elektrárny, bioplynové stanice a vodní elektrárny, je proto dotována.


Instalace větrných elektráren podle jednotlivých krajů k 31. prosinci 2012

Ústecký 87,0 MW
Karlovarský 50,0 MW
Olomoucký 39,2 MW
Moravskoslezský 19,6 MW
Pardubický 19,2 MW
Liberecký 18,4 MW
Vysočina 11,8 MW
Jihomoravský 8,25 MW
Středočeský 6,0 MW
Zlínský 0,23 MW


Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů