Úterý, 16. dubna 2024

Sasové jdou proti větrnému parku u Moldavy v Krušných horách

Sasové jdou proti větrnému parku u Moldavy v Krušných horách

Saským obcím a občanským sdružením na německé straně Krušných hor se nelíbí plány na vybudování obřího větrného parku u Moldavy na Teplicku. Obávají se negativních dopadů na přírodu a turismus v regionu i zdraví místních obyvatel. Proti jeho výstavbě se podle saského tisku chystají do Prahy zaslat protestní nótu, stěžovat si chtějí i na evropské úrovni a v případě nutnosti jsou prý připraveny proti parku bojovat také soudně.

U Moldavy má vyrůst 18 větrných elektráren, každá o výkonu tři megawatty. Investorem projektu je společnost EP Rewenables, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku EP Energy patřící Energetickému průmyslovému holdingu. České ministerstvo životního prostředí ke stavbě už dříve vydalo kladné stanovisko týkající se jejího vlivu na životní prostředí a souhlasí s ní i obec Moldava.

Na německé straně hranice však tyto plány vyvolávají odpor. "Ohavné větrníky zničí poezii naší jedinečné krajiny, znehodnotí její rekreační hodnotu, povedou k onemocnění místních a odeženou turisty," myslí si provozovatelka hotelu v krušnohorském středisku zimních sportů Altenberg Ilona Grafeová.

Podobné obavy panují také v dalších saských obcích. "Holzau má necelých 400 obyvatel, ročně tu ale máme až 60.000 přenocování. Který host potom bude chtít přijet do oblasti s větrníky? To bude znamenat nejen konec turismu, ale i řemesel," soudí místopředseda obecního spolku v Holzau Dietmar Kaltofen.

Podle regionálního občanského sdružení Protivítr budou české větrné elektrárny na hřebeni Krušných hor rovněž představovat masivní zásah do přírody a nebezpečí pro některé ohrožené živočišné druhy. Tato oblast je vyhlášená výskytem některých jedinečných ptačích druhů. "Hluk a vrhání stínu ze zařízení poškodí naše zdraví. Kromě toho ztratí náš majetek na ceně, pozemek tady už nepůjde prodat," přidal další argumenty odpůrců ochránce životního prostředí Volker Geyer.

Podle dnešního vydání deníku Freie Presse se mohly saské subjekty k projektu vyjádřit do minulého čtvrtka. Sdružení Protivítr se kvůli tomu obrátilo i na drážďanskou zemskou vládu se žádostí o podporu, ta ale prý zůstala bez odpovědi. "Větrná farma je navzdory mnoha námitkám i z Německa krátce před schválením," tvrdí šéf sdružení Michael Eilenberger. Podle Freie Presse by české ministerstvo životního prostředí mělo konečné rozhodnutí vydat ještě během března.

Lokální hoteliéři před tím chtějí na ministerstvo zaslat protestní nótu. "Pokud Praha tato průmyslová zařízení v přírodní rezervaci nezamítne, budeme podávat žalobu proti této větrné mafii klidně až k nejvyššímu soudu," prohlásil podle deníku Bild starosta Altenbergu Thomas Kirsten.

Soudní cestou je podle Eilenbergera připraveno postupovat také sdružení Protivítr, které současně doufá v úspěch petice zaslané poslancům Evropského parlamentu. "Kromě toho pracuje spolek na ochranu přírody také na stížnosti k EU," doplnil Eilenberger.

Pokud české ministerstvo udělí projektu souhlas, chce investor podle dřívějších informací se stavbou větrného parku začít nejpozději v příštím roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů