Sobota, 20. dubna 2024

Energetika Srí Lanky je hodně závislá na biomase

Energetika Srí Lanky je hodně závislá na biomase

Hlavními zdroji energie na Šrí Lance jsou biomasa (47 %), ropa (45 %) a voda (8 %). Vzhledem k očekávanému zdvojnásobení globální spotřeby energie a rostoucím cenám fosilních paliv se stále zvyšuje důležitost alternativních zdrojů energie. Mezi těmito obnovitelnými zdroji energie zaujímá nejvýznamnější postavení větrná energie.

Podíl ropy na výrobě energie před 10 lety byl 32 %, nyní již představuje téměř polovinu. Současná kapacita elektrické energie země je 9,814 miliardy kWh. Spotřeba elektřiny roste o téměř 10 % a zvětšuje se tak deficit mezi výrobou a spotřebou. Podle některých odhadů by bylo zapotřebí uvádět každoročně do provozu kapacity v rozsahu asi 200 MW. Vláda přijala Národní energetickou politiku a strategii, která stanoví cíle energetické politiky do budoucna. Za zmínku stojí, že do r. 2015 vláda stanovila cíl, že 10 % elektrické energie by mělo být vyráběno z alternativních zdrojů. Byly také přijaty první kroky k zahájení výzkumných prací na možných nalezištích ropy na severozápadním pobřeží.

Energetickou politiku spravuje Ministry of Power and Energy, zatímco výrobu a distribuci elektřiny spravuje Ceylon Electricity Board (CEB). Elektřinu vyrábí především vodní elektrárny v Centrální provincii.

Vláda Šrí Lanky v posledních letech podporuje zelenou energii. Díky rostoucí ekonomické aktivitě se zvýšila spotřeba elektrické energie v r. 2010 o 8,8 % na 5,21 GW. Vodní elektrárny vyrobily díky příznivým srážkám o 47% elektrické energie více, zatímco produkce energie v tepelných elektrárnách klesla o 7,9 % na 3,029 GWh.

Se ztrátami stále bojuje CEB, která zvýšila svou ztrátu v r. 2010 na 3,4 mld. Rs. CEB rozšířila v r. 2010 svou distribuční síť. Ke konci r. 2010 dosáhla míra elektrifikace Šrí Lanky 88 % a její úplné pokrytí se předpokládá v r. 2012 (zbývající části leží především ve Východní a Severní provincii). Probíhá dostavba řady významných energetických projektů - Kerawalapitiya Combined Cycle Power Plant, Norochcholai Coal Power Plant (300 MW), Upper Kotmale Hydro Power Plant (150 MV), zamýšlí se výstavba uhelné elektrárny v Trincomalee (500 MW). Výrobní kapacita země tak do r. 2015 vzroste o 62 % na 4,350 MW a posune energetický mix země směrem k nízkoenergetickým zdrojům.

Pokračuje výzkum pravděpodobných ložisek ropy. V květnu 2010 byl dokončen průzkum Mannarské zátoky, na který v r. 2007 získala licenci pobočka indické firmy Cairn India Private Limited. Vláda plánuje vypsání další licence v nejbližší době ve stejném místě a dále také v Cauvery a na jižním pobřeží. V oblasti ropy je země téměř plně závislá na dovozech z Iránu a rovněž zpracovatelské kapacity země jsou nastaveny na daný typ ropy. To potenciálně představuje velký problém v kontextu zpřísnění sankcí ze strany USA a EU a související tlak na omezení dovozu této komodity ze strany třetích států.

ZDROJ: www.businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů