Čtvrtek, 25. dubna 2024

AVE CZ nabídla Pardubickému kraji ke koupi svou spalovnu

AVE CZ nabídla Pardubickému kraji ke koupi svou spalovnu

Společnost AVE CZ navrhla Pardubickému kraji, že mu za osm milionů korun prodá spalovnu nebezpečného odpadu, kterou se několik let neúspěšně snaží znovu zprovoznit v Rybitví u Pardubic. Hejtmanství nabídku odmítlo, odkupu nejsou nakloněny ani Hradec Králové a Pardubice. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

"Sešli jsme se na žádost AVE CZ, sdělili mi, že jejich záměr se spalovnou už není takový jako v minulosti, a řekli mi svou představu vypořádání se s krajem," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Česko-rakouské společnosti sdělil zamítavý postoj kraje. "Zůstáváme svým postojem stále proti spalovně, ale nevidím důvod, proč bychom se s nimi měli vypořádávat z veřejných zdrojů," dodal hejtman.

AVE CZ se k jednání nechtěla vyjadřovat. "Ve věci probíhajícího projektu nebyla přijata žádná rozhodnutí, z tohoto důvodu vám proto nemůžeme poskytnout více nových informací," uvedla mluvčí firmy Jana Vondráková.
Spalovnu v Rybitví od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity. Chemička v roce 2006 objekty prodala AVE CZ, která tam po modernizaci za několik set milionů korun plánovala ročně likvidovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici proti spalovně v minulosti podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu společnost nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti Energie AG. Nyní se snaží získat takzvané integrované povolení, které by jí umožnilo spalovnu dobudovat. Krajský úřad přerušil řízení do konce května. Požaduje, aby firma doplnila další doklady, mimo jiné studii zdravotních rizik a hlavně územní rozhodnutí ke spalovně. Dosavadní územní plán Rybitví se spalovnou nepočítal, Nejvyšší správní soud však na podzim 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala.

K politikům Pardubic nebo Hradce Králové se nabídka majitele spalovny ani nedostala. "Paní primátorka o nabídce nic neví. Na městě se toto téma nikdy neobjevilo, takže těžko říct, zda by takové řešení našlo podporu," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu. "Nevidím žádný důvod, proč by na to měl Hradec přispívat, protože on tu špatnou investici neudělal," uvedl hradecký primátor Zdeněk Fink.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů