Čtvrtek, 28. března 2024

Něco za něco - příjmu výzvu a změním svět

Něco za něco - příjmu výzvu a změním svět

V sobotu 23. 3. 2013 od 20:30 do 21:30 proběhne letošní ročník kampaně Hodina Země. Miliony lidí na všech kontinentech na tuto dobu potemnění své domácnosti. Tento rok je poprvé kampaň doprovázena výzvou Něco za něco. Po celém světě lidé vyzývají ostatní k tomu, aby si dali dobrovolně závazek v oblasti životního prostředí. Za ten je jim slibují atraktivní odměnu.

Někteří běžci půl maratonu tak mohou být letos překvapeni. Jeden z nich totiž přislíbil, že pokud se najde padesát lidí, kteří sníží svou domácí teplotu o 1 °C, uběhne celou trasu v medvědím kostýmu. Pokud se dalších padesát lidí zaváže k tomu, že budou vytahovat spotřebiče ve stand-by režimu ze zásuvky, jedna studentka z Prahy bude tři dny navštěvovat svou školu v pyžamu. Další vyzývatelka přislíbila, že upeče dort pro padesát lidí, kteří začnou vypojovat nabíječku ze zásuvky.

Další české výzvy najdete na: www.hodinazeme.cz
Celosvětově se do výzev zapojuje pestrá řada lidí od běžných občanů přes umělce až například po prezidenta Fidži. Jedna z již naplněných výzev povede k tomu, že si starší účastnice nechá vyzdobit záda tetováním, protože se díky ní 10 000 lidí rozhodlo začít třídit odpad. Evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik zase přislíbil složit a zazpívat písničku pro tisícovku lidí, kteří na týden přestanou používat svá auta.

Další celosvětové výzvy najdete na: www.youtube.com
Na otázku jakým způsobem strávit hodinu potmě nacházejí lidé na sociálních sítích nejrůznější odpovědi. Někteří se chystají dříve ulehnout do postele a užít si dlouhého spánku, jiní mají v plánu zpívat a veselit se, hrát stolní hry či jen relaxovat při poslechu hudbě. Nabízí se také varianta romantického večera při svíčkách nebo výlet na jednu z plánovaných akcí pro veřejnost.

Více na: www.facebook.com
Hodina Země je symbolickým hodinovým zhasnutím, které však samo o sobě nestačí. Proto vznikla výzva Něco za něco (I Will If You Will). Jedná se o dohodu, na jejíž jedné straně stojí určitý počet lidí, kteří přislíbí například, že budou recyklovat, snížení spotřebu vody či omezení dojíždění auty, a na druhé jednotlivec, který se zaváže, že při naplnění výzvy splní svůj předem stanovený závazek.

Hodina Země, 23. 3. 2013, 20:30-21:30
Aktuální informace o kampani, včetně fotografií a shrnutí dění v uplynulých letech, získáte na www.hodinazeme.cz nebo na mezinárodní stránce www.earthhour.org.
Hodinu Země ve světovém měřítku pořádá Světový fond na ochranu přírody - WWF, v České republice pak Ekologický institut Veronica.

Citace:
Lenka Ulčová, obchodnice
Ráda se účastním akcí, které mají smysl a upozorňují na plýtvání zdroji. Já sama jsem si dala závazek menší spotřeby vody a vede se mi. Snažím se zapojit svou rodinu i své přátele, a to především tím, že se jim chci být dobrým příkladem.

Jana Lipárová, zdravotní sestra v zubní ordinaci
Hodiny Země se chci účastnit, protože velmi bytostně vnímám potřebu udělat něco pro tuto Zemi. Její význam a smysl vidím ve formě této akce, která může nenáročností oslovit větší skupinu lidí. Je zde naděje, že si uvědomí potřebu něco dělat. Někdy stačí malá změna, třeba jen zhasnout na chvíli světlo.

Olga Tocháčková, grafička
Hodiny Země se účastním, jelikož toužím alespoň trochou pomoci planetě.
Snažím se ve svém životě žít co nejšetrněji, neplýtvat zdroji a chránit životní prostředí. Stejně tak se snažím šířit informace o Hodině Země u vedení naší obce, či v místním deníku

Zuzana Halámová, invalidní důchodkyně pracující jako výpomoc v kovodílně
Hodina Země je výstižná, jasná zpráva všech lidí na světě, že jim není lhostejné, jak se naše planeta dále vyvíjí. Já sama se snažím chovat co nejšetrněji, doma třídíme odpad a učím své děti k dobrému vztahu k přírodě. Vím, že jsem kapka v moři, ale pro mne je to důležité a mám z toho dobrý pocit.

Jan Labohý, koordinátor a mluvčí kampaně Hodina Země
Jsem rád, že jsme letos spustili také kampaň Něco za Něco. Poskytuje totiž možnost, aby lidé využili svou kreativitu a motivovali své přátele i širokou veřejnost ke změně. Nemusí být nijak velká, třeba jen omezení jezdění auty nebo zasazení stromu. Čeká na ně poté odměna v podobě splnění výzvy, ke které se vyzyvatel zavázal. A mnohdy se přitom jedná o skutečné bláznivé činy.

Něco za něco
Radek Klika v rámci platformy Něco za něco:
"Zazpívám 23. 3. 2013 se sborem na zámku v Pacově, pokud 50 lidí slíbí, že se bude sprchovat kratší dobu."

Radka Kuraszová v rámci platformy Něco za něco:
Nechám se bláznivě ostříhat a nabarvit, když 300 lidí začne vypojovat nabíječku ze zásuvky.

Zoltán Godor v rámci platformy Něco za něco:
Uběhnu 1/2 maraton v medvědím kostýmu, když 50 lidí sníží teplotu, na kterou vytápí, o 1°C.

Kontakt

Jan Labohý
Koordinátor a mluvčí kampaně Hodina Země
jan.labohy@veronica.cz
603 546 994

Magda Vodičková
Komunikace se zapojenými subjekty, informace o kampani
hodinazeme@veronica.cz
777 323 762

Yvonna Gaillyová
ředitelka Ekologického institutu Veronica
yvonna.gailly@veronica.cz
777 323 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů