Úterý, 23. dubna 2024

Třetina Čechů odmítá pít rozpustnou kávu a turka

Třetina Čechů odmítá pít rozpustnou kávu a turka

Češi stále častěji propadají kouzlu dobré kávy, a proto investují tisíce do koupě kvalitních kávovarů. Jak vyplynulo z nedávného průzkumu společnosti ELEKTROWIN, třetina českých domácností má doma kávovar a turkem nebo rozpustnou kávou byste jejich chuťové pohárky rozhodně neuspokojili.

Jak dále z průzkumu vyplynulo, mezi milovníky dobré kávy podle průzkumu patří převážně lidé z větších měst a z tzv. vyšší sociální třídy. Není to přitom proto, že by na kávovar lidé z menších měst nebo z nižších sociálních skupin neměli dostatek financí. "Jejich odmítavá reakce byla převážně taková, že jde o 'zhýčkanost lidí, kteří už nevědí, co by ještě měli chtít'," říká Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN. "Na druhou stranu připouštějí, že káva z kávovaru chutná jinak - lépe, než rozpustná."

Pro ty, kdo kávovar doma mají, však tento elektropřístroj není jen strojem na dobrou kávu, ale také designovým kusem zařízení domácnosti. Třetina z nich totiž říká, že ve chvíli, kdy jejich kávovar začne mít zastaralý design, vymění ho za nový, stylovější. Jen pro 12 % majitelů kávovaru je důvodem k jeho výměně vysoká spotřeba energie.

Problematický je ovšem fakt, že značná část lidí se vysloužilého kávovaru zbaví nikoliv tak, že by jej odnesla do sběrného dvora nebo ho vrátila prodejci při koupi nového, popř. odložila do červeného kontejneru na elektroodpad, ale prostě jej hodí do směsného odpadu. "To je něco, čím zbytečně zatěžujeme naši přírodu, a v čem bohužel zaostáváme za Evropou. Tam jsou si vědomi, že každý vysloužilý elektrospotřebič - i malý, by měl být ekologicky zrecyklován, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé může obsahovat materiály, které se dají znovu využít a za druhé, aby nezatěžoval životní prostředí. Z tohoto důvodu se snažíme zahušťovat sběrnou síť a nabídnout tak lidem pohodlný způsob recyklace," dodává Taťána Pokorná.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů