Úterý, 16. dubna 2024

Města tlačí dolů ceny energií pro domácnosti. Zostřují tím konkurenci

Trh s elektřinou a plynem: Obce se snaží ušetřit za energie pro sebe i své obyvatele ekologickými projekty nebo aukcemi. Někteří dodavatelé to nemusejí zvládnout

Města tlačí dolů ceny energií pro domácnosti. Zostřují tím konkurenci

Aktivita několika měst může ovlivnit cenu plynu a elektřiny na českém trhu a některé dodavatele dokonce vyřadit ze hry. Zastupitelstva se totiž stále častěji snaží ušetřit za energie nejen sobě, ale i svým obyvatelům a hledají různá řešení - od elektronických aukcí až po stavbu tepláren na biomasu. Dodavatelé tak přicházejí o zákazníky nebo musejí jít s cenou dolů.

Například v Říčanech u Prahy zaplatí zhruba pět set domácností v příštích dvou letech za plyn a elektřinu celkem o 7 milionů korun méně, než by daly při stávajících smlouvách. E-aukci pro ně zorganizovalo město jako první v Česku. A úspěšnou akcí se inspirují desítky dalších obcí. "Už se na nás obrátilo více než 30 měst, která projevila o tuto službu zájem. Radíme jim s přípravou," říká Alice Mazurková, mluvčí společnosti e-Centre, která dělala aukci v Říčanech.

Soutěž na cenu energií už vyhlásil například Šenov, Krnov, Frýdlant nebo Praha 6. "Dá se očekávat masivnější nárůst těchto agregovaných poptávek," připouští Radek Kupka z firmy Global Energy, která je jedním z obchodníků. A souhlasí s ním i Tomáš Chadim z analytické firmy Seven. Na již konkurenčním trhu se tak dále přiostřuje.

Jsou však i jiné možnosti, jak obce snižují náklady za energie. Třeba v Senožatech na Pelhřimovsku vytápějí celou základní školu pomocí zbytkových odřezků z místních lesů, biomasa vytápí školu, nemocnici a přes deset tisíc bytů i v Třebíči na Vysočině.

Cena na hraně

Pokud se vrátíme k Říčanům, podařilo se jim v aukci srazit cenu elektřiny pro obyvatele o 16 procent a plynu téměř o 30 procent. Obdobné slevy však mohou dostat některé firmy až na samou hranici únosnosti nebo dokonce pod úroveň nákladů.

"Když porovnáte ceníky dodavatelů energií, je rozdíl mezi nejdražší a nejlevnější 10 až 15 procent. V říčanské aukci tak musely jít firmy s cenami až na dřeň, tedy osekat veškeré marže," vysvětluje analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor. Podle něj jsou takové slevy dlouhodobě neudržitelné a mohou vést k "pročišťění" trhu. Upozorňuje, že menší hráči jsou ochotní jít v podobných soutěžích s cenou výrazně dolů, protože se snaží získat co nejvyšší počet zákazníků a sázejí na pokles ceny silové elektřiny (která tvoří zhruba 40 procent celkové koncové ceny) na trzích. Tato sázka ale nemusí vždy vyjít.

Počet hráčů na trhu navíc již podle odborníků srazil výši marží na minimum a domácnosti jsou posledním segmentem, kde obchodníkům ještě nějaké marže zůstaly. Už i tam ale klesají do jednotek procent. "Pokud by se podobné soutěžení masověji rozšířilo, obchodníci i o tuto marži přišli a sázeli na pokles cen elektřiny na trhu, půjdou do rizika. Někteří by to nepřežili," popisuje možný vývoj Gavor. A potvrzuje to i Marek Hatlapatka z analytické společnosti Cyrrus.

"Podobných úspor se zpravidla dosahuje u prvních aukcí, při první změně dodavatele. Pokud i v dalších letech přesahující 10 procent, je to již možné jedině tam, kde je konkurenční boj enormně silný," charakterizuje situaci na trhu Jan Palasčák z firmy Amper Market. "U některých dodavatelů se může objevit snaha dostat se na trh i za cenu nulové či záporné marže. Výsledkem bude konsolidace trhu, jejíž první známky můžeme pozorovat již nyní, kdy dochází k prvním prodejům společností, respektive zákaznických portfolií," dodává.

Soutěž s rizikem

Ačkoli jsou výsledky říčanské aukce na první pohled velmi lákavé, realita tak růžová být nemusí. Vysoutěžená cena může být výhodná v krátkém horizontu, dlouhodobě ale už méně. Nové smlouvy domácnosti v Říčanech uzavřely na dva roky bez možnosti výpovědi. Cena silové elektřiny přitom na trhu může dál klesat a spotřebitel by mohl třeba za rok získat atraktivnější nabídku, pokud by nebyl vázán smlouvou. Naopak, pokud by ceny na trhu rostly, mohou se menší dodavatelé dostat do potíží, protože energii nakupují v menších objemech.

"Je třeba zvážit, jaké dodavatele do soutěže přizvete. Může se jednoduše stát, že vítězný dodavatel kvůli špatnému risk managementu nebude schopen dostát svým závazkům," varuje Ondřej Grohar ze společnosti Ensystra, která aukce organizuje.

AUTOR: Barbora Strnadová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů