Pátek, 29. března 2024

Renault CX/03

Renault CX/03
Ušlechtilé materiály, výrazná aerodynamika a technologické inovace - to vše se snoubí ve vozidle, jehož účelem je představit dlouhodobý cíl výrobce v otázkách výzkumu snižování spotřeby paliva. ,,Práce na konceptu CX/03 je studií průmyslového designu, nikoli stylu," uvedl jasně Hervé Bertrand, ředitel designu společnosti Renault Trucks. Toto vozidlo plně zapadá do řady předchozích výzkumných projektů výrobce na dané téma, jako byl například projekt Optifuel Lab. ,,Cílem studie CX/03 je ukázat podstatu snahy společnosti Renault Trucks v otázkách snižování spotřeby paliva," pokračuje Hervé Bertrand, ,,a vytyčit směr jejího úsilí v budoucích výzkumech." Proto má každý prvek vozidla svou jasnou funkci, která je vždy podřízena důrazu na aerodynamiku a efektivitu.
Na prvním místě je maska chladiče. Díky své jedinečné trubicovité struktuře z uhlíkových vláken a hliníku budí dojem obnažené kostry kamionu a vzbuzuje současně dojem lehkosti a robustnosti. Při zvýšení rychlosti vozidla dojde k posunu pohyblivého čelního panelu dolů na střední část masky. Níže provede tentýž úkon spoiler za účelem snížení světlé výšky vozidla a tři aerodynamické lamely odvádějí proud vzduchu směrem na bočnice vozu. Zpětná zrcátka jsou redukována na své nejjednodušší vyjádření a uchycena jsou pomocí páru profilovaných trubek. Stejně jako všechny ostatní prvky mají jediný cíl: usnadňovat průchod vzduchem ve prospěch snížení spotřeby paliva.
Schůdky do kabiny jakož i kola tahače jsou v tomtéž duchu zakryta. V úrovni kabiny činí sklon čelního skla v místě designéry nazývaném jako "Sloupek A" 12°. Tato hodnota nabízí nejlepší aerodynamický kompromis. Na konci je sklo lehce vychýleno, aby bylo zdůrazněno dynamické vzezření kamionu. << ,,Naším přáním je, aby již z prvního pohledu bylo zřejmé, že všechny prvky tohoto vozidla byly vyvinuty tak, aby byly co nejlehčí, efektivní a aerodynamické," upřesňuje Hervé Bertrand.

Aerodynamika kamionu se však neomezuje pouze na tahač. Návěs hraje klíčovou roli. V rámci svých předchozích výzkumných projektů, jako byl Optifuel Lab, představila společnost Renault Trucks koncept návěsu s klenutou střechou, přibližující se svým tvarem kapce vody, a s bočními plentami zakrývajícími všechna kola a zadními deflektory. Dále bylo podrobně promyšleno propojení tahače a návěsu, neboť v prostoru mezi nimi vznikají významné turbulence. << Za účelem maximální redukce turbulencí jsme vyvinuli systém ovladatelných bočních plent," vysvětluje ředitel designu společnosti Renault Trucks,,,je-li vozidlo na dálnici, tvoří kabina jediný díl s návěsem. Naopak při nízkých rychlostech, kdy již nejsou potřeba, se plenty za účelem usnadnění manévrování s kamionem zatahují."
Přestože se jedná o skutečný pracovní nástroj, který je synonymem efektivity, spolehlivosti a redukce spotřeby, není nutné pohlížet na CX/03 jako na chladný stroj. << ,,Nechtěli jsme, aby vážnost vytlačila vášeň, " vzpomíná Hervé Bertrand, ,,s cílem přinést trochu tepla jsme se rozhodli umístit na bok kabiny hliníkovou destičku s červeným odstínem. Červená je totiž přece barva vášně a současně je i barvou společnosti Renault Trucks.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů