Pátek, 19. dubna 2024

Georges Chapouthier, autor knihy Zvířecí práva, zavítá do Prahy

Georges Chapouthier, autor knihy Zvířecí práva, zavítá do Prahy

Tento týden zavítá do Prahy francouzský biolog a filosof Georges Chapouthier, aby osobně podpořil české vydání své knihy Zvířecí práva. Při této příležitosti se také uskuteční dvě přednášky.

Na začátku tohoto roku vyšla v češtině kniha Zvířecí práva. Autorem je Georges Chapouthier. Kniha se věnuje nejpalčivějším otázkám ochrany zvířat a rekapituluje možná řešení těchto problémů -- tak, jak je předkládají obhájci i odpůrci zvířecích práv. Zatímco ti první (mezi něž se řadí i sám autor) spíše prosazují vytvoření nové osoby ("zvířecí osoby"), která by měla svou zvláštní právní subjektivitu, ti druzí by věc řešili výrazným posílením povinností člověka vůči zvířatům.

Autor knihy bude mít tento týden v Praze dvě přednášky. První se uskuteční ve středu 27. 3. od 18 hodin ve Francouzském institutu -- Café 35 (Štěpánská) s tématem "Mají mít zvířata práva?".

Druhá přednáška se koná ve čtvrtek 28. 3. od 17:30 hodin na Filosofické fakultě UK (Náměstí Jana Palacha 2) na téma "Zvířecí protokultury a jejich etické důsledky".

Barbora Bartušková Večlová z neziskové organizace Svoboda zvířat říká: "Jsme velmi rádi, že v češtině tato kniha vyšla. Autor v ní představuje ko! ncept zvířecích práv, který u nás zatím není příliš rozšířený. V tomto přístupu nejde jen o zpřísnění legislativy ve prospěch zvířat, ale o přiznání určitých práv zvířatům."

Olga Smolová, překladatelka knihy do češtiny, dodává: "Ve Francii se nyní o přidělení právní subjektivity zvířatům a o jejích možných podobách velmi diskutuje (např. právníci Jean-Pierre Marguénaud, Suzanne Antoineová, Sonia Desmoulin-Canselier). Chapouthierova kniha je stručným a čtivým úvodem do této problematiky, včetně důležitého tématu konfliktu práv."

Georges Chapouthier, vzděláním biolog a filosof, působil jako vedoucí pracovník v Národním centru pro vědecký výzkum, kde se po celou dobu své kariéry věnoval výzkumu v oblasti paměti. V 80. letech pracoval s Jeanem Rossierem v neurofyziologické laboratoři na hledání souvislostí mezi stresovým zatížením a pamětí. Výsledky jejich práce byly publikovány v prestižním časopisu Nature.

Coby filosof se věnuje problematice zvířecích práv. Zabývá se! také zvířecími protokulturami a zkoumá, nakolik svědčí o kont! inuitě mezi člověkem a zvířaty z hlediska etického a estetického cítění a jaké důsledky lze z této kontinuity pro náš vztah ke zvířatům vyvodit. Zároveň je členem Státního výboru pro etickou reflexi pokusů na zvířatech, jehož posláním je vnášet do vědeckého výzkumu etický rozměr.

Kontaktní osoby:

Barbora Bartušková Večlová, pokusy@svobodazvirat.cz, tel. 777 835 651
Olga Smolová, olga.smolova@email.cz, tel. 607 138 364

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů