Pátek, 29. března 2024

Zbrašovské aragonitové jeskyně slaví sté výročí od svého objevení

Zbrašovské aragonitové jeskyně slaví sté výročí od svého objevení

Výstavami, ale i seminářem odborníků či speciálním koncertem kapely November 2nd oslaví letos Zbrašovské aragonitové jeskyně sté výročí svého objevení. Ve znamení oslav se ponese celý letošní rok, akce by měly svým významem přesáhnout i hranice regionu. ČTK to dnes řekla vedoucí jeskyní Barbora Šimečková.

Jeskyně, které leží v katastru bývalé obce Zbrašov, před sto lety objevili zbrašovský starosta Josef Chromý a jeho bratr Čeněk. V místě zvaném Na Baránce býval kamenolom a při pracích se v létě 1912 objevila ve stěně puklina. "O Vánocích začal z pukliny vystupovat sloupec páry, oba bratři si toho povšimli a po Novém roce se dali do průzkumu," uvedla Šimečková.

Pomocí žebříků a lana zdolali 42 metrů hlubokou propast a počátkem března 1913 objevili na jejím konci neznámý jeskynní prostor, Jurikův dóm, který je zároveň největším prostorem jeskyní. "Během jediného roku, což je velmi unikátní, se jim podařilo objevit prakticky celý jeskynní systém. Počátkem roku 1914 prorazili nový vchod do údolního svahu, kterým vstupujeme do jeskyní i dnes," doplnila Šimečková.

Oslavy výročí zahájí na začátku dubna odborný seminář, který představí také výsledky nejnovějších bádání. Stěžejní akce se odehraje od 3. do 9. června v zámecké dvoraně v Hranicích při Týdnu životního prostředí, jehož součástí bude výstava o historii a současnosti jeskyní. Hranická radnice nechala k výročí vytvořit dokument. "Samostatně o jeskyních v poslední době nic natočeno nebylo," řekl ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský.

V Mramorové síni vystoupí na konci června také česká kytarová kapela November 2nd, která odehrála svůj první koncert v roce 1995 právě ve zbrašovských jeskyních. Podle data tehdejšího vystoupení si skupina nakonec dala i své jméno.

Prohlídky jeskyní doplní doprovodné akce a výstava Zpátky do jeskyně! Svá díla bude od července do října prezentovat výtvarník Michal Trpák.

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou dnes součástí národní přírodní památky vyhlášené roku 2003 na území 7,74 hektaru. Unikátní jeskynní systém vznikl stejně jako nedaleká Hranická propast účinky uhličitých kyselek. Jeskyně jsou nejteplejšími v České republice s celoroční stálou teplotou kolem 14 stupňů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů