Sobota, 20. dubna 2024

Čína plánuje obnovit podporu na nákup elektrických vozů

Čína plánuje obnovit podporu na nákup elektrických vozů

Čína v příštích měsících plánuje obnovit státní subvence na nákup elektrických aut. Řekl to dnes novinářům prezident čínského výrobce elektrických aut BYD Wang Čchuan-fu. Subvence, které Čína zrušila v loňském roce, se mají stát součástí širší podpory státu ekologicky šetrným vozům.

Vláda již vyplácela finanční podporu při nákupu elektrického vozu v letech 2010 až 2012, a to 60.000 jüanů (asi 191.300 Kč). Přitom cena elektrického vozu e6 automobilky BYD při jeho uvedení na trh v roce 2011 činila 369.800 jüanů.

Podobnou podporu poskytovaly i některé místní samosprávy. "Nyní vláda stanovuje standardy, které by měly být oznámeny v dubnu nebo květnu," uvedl Wang. Detaily podle něj zatím nejsou známé.

Navzdory podporám jsou však elektrické vozy v čínských městech stále spíše raritou. Podle agentury Reuters za to může nedostatek dobíjecích stanic a vysoké ceny baterií.

Čína již dříve oznámila, že chce mít do roku 2020 na silnicích pět milionů hybridních a elektrických vozů. Podle posledních dostupných údajů se v roce 2011 v zemi vyrobilo 8368 hybridních a elektrických vozů a 8159 se jich prodalo.

V roce 2010 na čínských silnicích podle odhadu časopisu WardsAuto celkem jezdilo zhruba 78 milionů automobilů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů