Pátek, 29. března 2024

Hodina Země 2013 pro životní prostředí - zúčastnila se i ŠKODA

Hodina Země 2013 pro životní prostředí - zúčastnila se i ŠKODA

ŠKODA se poprvé účastnila celosvětové akce Hodina Země. V rámci globální akce, iniciované Světovým fondem na ochranu životního prostředí (WWF), bylo v mnoha zemích a v tisících měst na jednu hodinu vypnuto světlo. V letošním roce se Hodina Země konala 23. března od 20.30 do 21.30 (SEČ).

Akci Hodina Země v roce 2007 poprvé pořádal Světový fond na ochranu přírody (anglicky World Wide Fund For Nature, zkráceně WWF), jedna z největších světových organizací ochrany přírody. Loňské Hodiny Země se koncem března 2012 účastnilo více než 6.000 měst ve 150 zemích. Hodinu potmě tehdy byly mimo jiné i Braniborská brána v Berlíně, Eiffelova věž v Paříži i opera v Sydney.

Vypnutí osvětleného loga na budovách po dobu 60 minut mělo upozornit na uvážlivější nakládání s energií a posílit myšlenku ochrany životního prostředí. ŠKODA akci podpořila a na vybraných budovách na hodinu vypnula osvětlení, zejména osvětlení loga a vnějšího reklamního označení. "Akce Hodina Země je skvělý nápad, který každoročně osloví miliony lidí," říká Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA za oblast personalistiky. "Naší účastí chceme tuto akci propagovat a vyslat zřetelný ekologický signál," říká Wojnar.

V hlavním sídle společnosti ŠKODA v Mladé Boleslavi se akce mimo jiné týkala log na Zákaznickém centru, na ŠKODA MUZEU, na ŠKODA AUTO Vysoké škole Na Karmeli, na budově Servisního tréninkového centra v Kosmonosech a na bráně číslo 8. Také v závodě společnosti ŠKODA ve Vrchlabí na jednu hodinu zhasla loga, podobně jako v závodě v Kvasinách. Zde bylo navíc vypnuto i osvětlení komunikací.

ŠKODA se kontinuálně zasazuje o trvale udržitelný rozvoj. Vozy s nízkou spotřebou mají u značky ŠKODA tradici, aktuální modely GreenLine a Green tec jsou toho důkazem. V současné době má ŠKODA v nabídce 52 vozů, které produkují méně než 120 g CO2/km, jedenáct z nich pak dokonce méně než 100 g CO2/km. Varianta GreenLine nové generace vozu ŠKODA Octavia bude nejšetrnější Octavií v dosavadní historii - se spotřebou pouhých 3,3 litru nafty na 100 kilometrů, které odpovídá hodnota emisí 87 gramů CO2 na 1 ujetý kilometr.

Vedle vývoje a výroby energeticky efektivních vozidel se ŠKODA v rámci strategie `GreenFuture` soustředí na šetrné nakládání se zdroji. Do roku 2018 má ŠKODA ve výrobě dosáhnout snížení spotřeby energie a vody o 25 procent, snížení emisí a ještě vyššího podílu recyklace. Tím česká automobilka přispěje ke splnění cílů ekologické strategie koncernu Volkswagen do roku 2018.

Na ochraně životního prostředí se ve svém volném čase podílí také zaměstnanci společnosti ŠKODA: Od roku 2007 vysazuje ŠKODA za každý v České republice prodaný automobil jeden strom. Do dnešního dne bylo vysazeno zhruba 363.000 stromů, v letošním roce k nim přibude dalších 60.000 sazenic.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů