Úterý, 23. dubna 2024

Dotazník EK pro řešení problematiky plastového odpadu

Evropská komise vyhlásila veřejnou konzultaci - zelenou knihu - týkající se řešení problematiky plastového odpadu a žádá všechny dotčené subjekty, aby se k této konzultaci vyjádřili.

Dotazník EK pro řešení problematiky plastového odpadu

Účelem této konzultace je zahájit rozsáhlou diskusi o možnostech řešení těch otázek veřejné politiky v oblasti plastových odpadů, jimiž se v současnosti výslovně nezabývají žádné právní předpisy EU o odpadech. Další kroky navazující na tuto zelenou knihu budou nedílnou součástí širšího přezkumu právních předpisů o odpadech, který bude dokončen v roce 2014. Tento přezkum se zaměří na stávající cíle v oblasti využití odpadů a skládek, jakož i na hodnocení úspěšnosti pěti směrnic, které se týkají různých toků odpadů.

Tato zelená kniha pomůže nově posoudit rizika pro životní prostředí a lidské zdraví plynoucí z účinků plastů obsažených ve výrobcích v okamžiku, kdy se z nich stává odpad, protože se zabývá jejich šetrným vztahem k životnímu prostředí již v okamžiku konstrukčního záměru, a to z funkčního i chemického hlediska, a zahajuje proces hledání řešení problému nekontrolovaného odstraňování plastového odpadu a odpadků v moři. Měla by rovněž přispět k pokroku v úvahách o internalizaci dopadů životního cyklu, od získání suroviny až po ukončení životní fáze, do nákladů na výrobky z plastu.
Komise zahajuje tuto konzultaci ve snaze shromáždit fakta, zhodnotit rizika a seznámit se s názory všech zúčastněných stran na tento jev, který má mnoho rozměrů. Vítány jsou připomínky ke všem nebo jen některým aspektům dokumentu. Na konci každého oddílu jsou uvedeny konkrétní otázky k možnostem politiky.
Konzultační dokument včetně doprovodného textu a dotazník s otázkami k této problematice jsou uvedeny v příloze. Informace o konzultaci jsou rovněž dostupné na stránkách EK zde.

Své připomínky k dané konzultaci či jakékoliv podněty k této problematice prosíme, zasílejte na adresu eupripominkovani@komora.cz a to nejpozději do 7. května 2013. Pokud byste na konzultaci Evropské komise odpovídali přímo, informujte nás prosím o Vašem příspěvku také.

Konzultační dokument

Zdroj: HK ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů