Sobota, 20. dubna 2024

Teplárny zastavují spalování biomasy - nevyplatí se jim

Teplárny zastavují spalování biomasy - nevyplatí se jim

Kvůli snížení podpory spoluspalování biomasy s uhlím teplárny výrazně redukují množství spalované biomasy. Do problémů se dostávají producenti dřevní štěpky, což ohrožuje stovky pracovních míst v celém Česku! Omezení podpory spoluspalování může paradoxně zvýšit i účty za elektřinu.

Od 1. ledna 2013 došlo ke změně legislativy a nastavení podpory spoluspalování biomasy s uhlím. Paradoxně byla nejvíce postižena kombinovaná výroby elektřiny a tepla, tedy využití biomasy s vyšší účinností v teplárnách. Těm se přestává její spalování vyplácet a proto ho omezují. "Stát řeší neuváženou podporu fotovoltaiky na úkor rozumného využívání biomasy a s vaničkou vylévá i dítě," řekl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

"Spoluspalování biomasy jsme kvůli snížení podpory museli pozastavit v Krnově, Olomouci, Přerově a Frýdku-Místku a výrazně omezit v Karviné i Kolíně. Letos spálíme o 60 tisíc tun biomasy méně než vloni," uvedl Zdeněk Duba, předseda představenstva Dalkia Česká republika, a.s. Spoluspalování biomasy s uhlím úplně zastavila také teplárna v Komořanech u Mostu, uvažují o tom v Otrokovicích. Další teplárny spoluspalování štěpky výrazně omezily nebo tak hodlají v blízké době učinit. "Spoluspalování biomasy s uhlím budeme muset výrazně zredukovat, biomasu přednostně využijeme v energobloku na samostatné spalování," řekl ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Ohroženy jsou tak stovky pracovních míst zejména ve venkovských oblastech, kde jsou možnosti zaměstnání minimální. "Kvůli omezení podpory s námi již naši odběratelé odmítají uzavřít smlouvy," stěžuje si jednatel firmy Solitera Vladimír Křížek. Společnost na trh dodávala 70 tisíc tun štěpky ročně. Do její výroby a dopravy v posledních letech investovala zhruba 100 milionů korun a zaměstnala 50 pracovníků v regionu s vysokou nezaměstnaností.

Neuvážený zásah do systému podpory poškozuje nejen teplárny a producenty štěpky, ale mohou na něj nakonec doplatit i odběratelé elektřiny. Štěpka je při samostatném spálení v závislosti na datu uvedení výrobny do provozu oproti spalování s uhlím podporována i více než trojnásobně. Pokud se část dříve spoluspalované štěpky nově spálí samostatně s touto vyšší finanční podporou, pak mohou celkové náklady i při menším množství využité biomasy narůst. Navíc bude chybět zelená energie vyrobená ze štěpky, která kvůli snížení podpory spoluspalování zůstane ležet v lese nebo se vyveze do zahraničí. Tuto energii bude potřeba nahradit z jiných obnovitelných zdrojů s vyššími náklady, což systém prodraží.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu dosáhly celkové náklady na podporu spoluspalování biomasy v roce 2011 (kdy se tímto způsobem vyrobilo 723 GWh zelené elektřiny) 635 milionů korun. Podpora spoluspalování činila necelou třetinu z celkové podpory využití energie biomasy a pouhá 2 % celkových nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie ve výši přes 30 miliard Kč. Pro srovnání: fotovoltaické elektrárny vyrobily ve stejné době 2182 GWh, tedy zhruba trojnásobek, ale jejich podpora přesáhla závratných 20 miliard Kč. Byla tedy na jednotku vyrobené elektřiny více než 30 krát vyšší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů