Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí zahajuje celoroční kampaň Česká příroda

Ministerstvo životního prostředí zahajuje celoroční kampaň Česká příroda

Kampaň odstartuje dvoudenním veletrhem Česká příroda, který podpoří svou návštěvou v sobotu 20. dubna 2013 ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Veletrh chystá Ministerstvo životního prostředí na pátek 19. a sobotu 20. dubna 2013 od 10 do 18 hodin do prostor pražského Národního domu na Vinohradech. Další akce budou následovat v průběhu celého roku 2013. K podstatným momentům kampaně bude patřit Léto v české přírodě, mezinárodní festival Ekofilm 2013 nebo podzimní workshop pro studenty. Cílem je přilákat turisty do domácích známých i neznámých koutů, odhalit jejich jedinečné kouzlo a také informovat, jak je zachovat pro další generace.

"Jsem velký obdivovatel české přírody. Proto mě mrzí, že destinace za našimi hranicemi budí velký zájem, jsme ochotni do jejich poznávání značně investovat, a přitom často neznáme ani krásy naší krajiny za obzorem. Celý rok se proto budeme snažit upozorňovat na krásu a cenu české přírody, objevovat ji společně," říká ministr Tomáš Chalupa.

Bohatý doprovodný program se souběžně odehraje na několika místech. V promítací místnosti poběží nonstop zajímavé filmy o přírodě a životním prostředí (např. nejúspěšnější snímky z loňského Ekofilmu). Speciální sál bude vyhrazen ČHMÚ, v něm se návštěvníci dozvědí, jak vznikají povodně, jak vzniká předpověď počasí, jak se měří srážky nebo jak se pomocí meteorologického balonu se sondou měří vlhkost, teplota a tlak vzduchu.

V hlavních prostorách bude možno mimo jiné okusit atmosféru národních parků a jeskyní včetně nabídky regionálních výrobků a delikates. Zvídaví návštěvníci mají šanci si zahrát vědomostní hry o lákavé ceny (například o výpravný Atlas krajiny ČR), zúčastnit se edukativních programů a nakonec si prohlédnout exponáty vlka, rysa, vydry a dravců. Agentura CENIA seznámí veřejnost s portálem EnviHelp, na němž je možno dozvědět se maximum žitečných informací k tématu životního prostředí u nás. Státní fond životního prostředí ČR připravuje prezentaci úspěšného dotačního programu Nová zelená úsporám.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů