Pátek, 29. března 2024

Do nového způsobu třídění odpadu se v Aši zapojily stovky lidí

Do nového způsobu třídění odpadu se v Aši zapojily stovky lidí

Zhruba 540 domácností se zapojilo do nového způsobu třídění komunálního odpadu v Aši. Město od letošního roku zavedlo systém značených pytlů, které se svážejí vždy jednou měsíčně. Za vytříděný odpad si pak lidé mohou snížit poplatek za odpad. Za první čtvrtletí roku se takto sebralo už přes šest tun odpadu, řekl dnes novinářům starosta třináctitisícové Aše Dalibor Blažek (nez.).

"Zatím máme pozitivní ohlasy. Očekáváme, že se do systému budou přihlašovat postupně další lidé. Na konci roku by se tak množství vytříděného odpadu mohlo pohybovat okolo 20 až 25 tun," uvedl Blažek.

Na rozdíl od běžných kontejnerů na tříděný odpad chce Aš tříděním do pytlů označených čárovým kódem uživatele získat na jedné straně kvalitně vytříděný odpad, který je snadněji prodejný, na druhé straně motivovat obyvatele, aby třídili více.

Město pro letošní rok zvedlo poplatek za odpad z původních 500 na 600 korun. "Navýšení nám pokryje náklady na nový systém sběru tříděného odpadu. Lidé, kteří třídí, navíc mají možnost si podle odevzdaného odpadu poplatek pro příští rok snížit," uvedl Blažek.

Technické služby nyní plánují nákup dalšího auta pro sběr pytlů s vytříděným odpadem. Podle Blažka je komplikované v jednom svozovém dni projet všech 150 ulic města a okolní osady. Lidé ale mohou vytříděný odpad také kdykoli donést do sběrného dvora sami. I takto odevzdaný odpad, opatřený čárovým kódem, se jim do celkového objemu započítá.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů